Lecție de vin, la Cărturești
După o pauză mai îndelungată, am reluat evenimentele cu savoare, cu o primă „Lecție de vin” la librăria Cărturești, din incinta Muzeului Național de Istorie. Am luat „lecția” în ghilimele, pentru că nu am calitatea oficială de a preda, iar masteratul în Enologie pe care-l fac la UTM, mi-a arătat cât de multe încă nu le știu.
Am început cu Sauvignon Blanc 2024 de la Crama Mircești. O explozie de prospețime, cu multe fructe verzi în arome, cu aciditate vibrantă și un gust structurat, interesant. De pe vii aflate la o maturitate de 10 ani, care arată un potențial fantastic ale podgoriilor din Mircești, probabil cea mai înaltă vie din Moldova.
La o capacitate anunțată de 20 de persoane, s-au înscris în câteva ceasuri 40 de participanți. Mulțumesc pentru interes și regret că nu am putut admite și alți doritori. Dar, am decis ferm că vor mai urma „lecții”.
În contrapunere stilului proaspăt al SB-ului, am pus un Chardonnay 2022 de la Vinăria din Vale, din gama Vintage, maturat 6 luni în barrique de stejar francez. „Învățăceii” au putut vizualiza un galben bai, cu arome complexe de fructe galbene, migdale, biscuite și un gust lung, onctuos, bine echilibrat.
La al treilea vin, nu a mai trebuie să stau mult de vorbă. Oaspeții au început a vorbi despre vin așa cum le cade unor oameni culți. De la crama AlterEgo Cupaj de Feteasca Neagră (40%), Merlot (40%) și Cabernet Sauvignon (20%), maturat 12 luni în barrique. Rubiniu, intens în culoare, aromă și gust.
Etichete ascunde o operă din artă în spate, la propriu și figurat. Iar mai multe despre afacerea de familie a lui Andrei Bujor și Natala Efros, puteți afla aici.
Vreau să le mulțumesc cramelor pentru vinurile oferite la degustare, librăriei Cărturești – pentru găzduire, dar și celor prezenți pentru că au ascultat cuminți „lecția”. Poate mai repetăm, pentru că repetitio est mater studiorum.