Nou: spumant Maestro Viorica

Am primit la recenzie un spumant nou, cu cuvintele: „mai întâi degustă-l. Dacă-ți place – scrii, dacă nu – nu”. Așadar, scriu!

blank

Maestro Viorica Alb extra sec, produs după metoda Charmat, cu fermentare secundară în vase de inox. Extra sec este echivalentul „extra dry”-ului din Prosecco; în cazul de față cu un rest de zahăr natural de 14 gr/dm3. Ca și alte spumante de la Maestro, Viorica a avut un contact lung pe stratul de drojdii fine, de peste 180 zile.

blank

Viorica a fost obținut în anii ’60–’70 de către cercetătorii de la Institutul Național al Viei și Vinului din Chișinău.

Este un soi autohton moldovenesc, rezultat din încrucișarea a două soiuri:

  • Seibel (hibrid rezistent la boli)
  • Aleatico (soi aromat, de origine italiană)

A fost omologat oficial în anul 1990 și cultivat în special în sudul și centrul Republicii Moldova. În ultimul timp este ca un soi „magnet” pentru cei care vor să experimenteze cu soiuri locale, inclusiv printre turiștii străini.

blank

Exemplarul de față respectă întocmai profilul organoleptic al soiului:

  • Este aromatic, în stilul Muscat, dar mai rafinat.
  • Dominat de notele de: flori albe (salcâm, iasomie), busuioc, citrice și condimente fine.
  • Are aciditate naturală, echilibrată perfect de restul de zahăr natural.

Am servit și prietenii, le-a plăcut.

Încă nu știu cât costă, dar dacă-l găsiți în zona de până la 180-200 mdl, cred că este o alegere bună.

Îmi plac foarte mult experimentele cu Viorica în industria vinului din ultimul timp. Seci, albe sau orange, spumante, mai florale sau puțin temperate.

Cred că în versiunea de spumant, are un mare potențial. Poate, comparația cu Prosecco este un pic forțată, dar nici nu știi de unde sare iepurele!

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *