A început un nou sezon de vinuri bune la Vinaria din Vale
Vinaria din Vale a obținut certificatul internațional FSSC 22000 — un standard internațional de certificare pentru siguranța alimentelor (Food Safety System Certification).
Practic, este un sistem de management al siguranței alimentare recunoscut de GFSI (Global Food Safety Initiative), folosit de companii din lanțul agroalimentar care vor să demonstreze că procesele lor sunt sigure și controlate.
Cu această ocazie, am fost invitat să fac o vizită la Vinaria din Vale, în cel mai „fierbinte” moment al anului: campania de recoltare.
Cramele și podgoriile Vinariei din Vale se întind în cea mai pitorească micro-zonă protejată din sudul țării — Valul lui Traian.
Tocmai se recoltează Aligote din roada 2025. Vinificatorul Adrian îmi spune că seceta și-a spus cuvântul: recolta e mai mică în acest an. Dar — adaugă el — fiecare sezon e diferit, iar „noi încercăm să facem ce putem mai bun!”.
Strugurii culeși azi vor fi prelucrați peste 1-2 zile, timp în care vor petrece „la rece”, -2 grade în frigider, pentru a concentra cele mai frumoase arome.
Din podgoria din satul Alexandru Ioan Cuza ne mutăm la Slobozia Mare, unde este amplasată crama.
Aici lucrează de zor presa de tip Pellenc — un fel de „Mercedes” în lumea utilajului vinicol. Vinăria din Vale este printre primele din Moldova care are așa ceva în dotare.
Aici se prelucrează Cabernet Sauvignon 2025. Va fi un rose superb, de la etapa mustului e clar.
Strugurii de CS arată impecabil!
Între timp, e gata o nouă sală de degustare.
Iar, în sala de baricuri, domnește liniștea și răbdarea. Vinurile din seria Vintage se maturează într-un parc de butoaie impresionant – peste 600 de barrique-uri din stejar francez.
Pe drum mai aflu un secret: în curând, la Vinaria din Vale vor apărea vinuri „Bio”, un alt proces controlat și certificat de instituții internaționale.