Taraboste Tribut — un nou vârf de gamă de la Chateau Vartely

Chateau Vartely a prezentat aseară, în fața unui grup de sommelieri, jurnaliști și bloggeri, dar și participanți la proiectul Redescoperă Moldova, două vinuri noi din categoria premium — Taraboste Tribut Cabernet Sauvignon 2016 și Taraboste Tribut Saperavi 2017.

blank

Gama Taraboste nu a dezamăgit niciodată până acum. Au fost vinuri iconice în 2007, 2009 sau 2011; s-a experimentat cu monosoiuri (Cabernet Sauvignon, Pinot Noir sau Chardonnay), dar și cu blenduri (Cab & Merlot sau Chardonnay, SB și Pinot Gris), cu diferite tipuri de stejar și perioade de maturare.

„Într-o discuție cu Robert Joseph (unul din 50 cei mai influenți critici de vin din lume – n.a.), ne spunea dumnealui, că e timpul ca Moldova să iasă la rampă cu vinuri mari. În ultimii ani, am crescut calitatea, suntem tot mai ok pe plan internațional, dar — spunea Robert Joseph — este cazul să facem și vinuri de talie mondială. Taraboste Tribut este o încercare în acest sens”, a spus la eveniment oenologul Arcadie Foșnea.

blank

Lansarea vinurilor s-a făcut în beciurile de la Chateau Vartely, acolo unde se maturează inclusiv vinurile din gama Taraboste Tribut.

blank

Anturajul a fost, bineînțeles, favorabil vinului. Oaspeții au stat cu nasul în pahar, nu în telefon. Dar nu numai pentru că în beci nu-i antenă, ci mai degrabă datorită conținutului atrăgător din pahar.

blank

Așadar, 100% Saperavi, din regiunea Bugeac de la sudul țării, de pe vii plantate în 2002, cu o încărcătură de 5 tone la hectar. Cules manual, macerat pe boștină 4 săptămâni, vinificat și maturat 22 de luni în baricuri de stejar francez.  Ediție limitată de 7 848 sticle, fiecare cu numărul de serie imprimat pe etichetă.

blank

Un altfel de Saperavi decât ceea cu ce ne-am deprins până acum. Bogat în fructe negre, mure, afine, codimente. Foarte extractiv, cu un corp complex (14.5% vol. alc), plin, echilibrat. S-a remarcat deja cu aur la Vinarium IWCB, silver la Mundus Vini și bronz la IWSC.

blank

Mai departe, vorbim de o altă bombă — unul din cele mai bune Cabernet Sauvignon al momentului. La fel, de pe vii de 18 ani vechime, din Bugeac, cu o încărcătură de 5 tone la hectar. Șase săptămâni de macerare, 30 de luni de baric unguresc, ediție limitată de 7 156 de sticle. Aur la Mundus Vini 2020.

blank

Corp masiv, cu taninuri ferme și frumos șlefuite, susținut de o aciditate echilibrată. Gustul intens e centrat pe un nucleu de coacăză neagră și vișină coaptă, în jurul cărora gravitează, elegant, note de cafea prăjită, tabac și piper alb. Postgustul prelung lasă senzații de fructe roșii uscate, ciocolată amară și aluzii de lemn afumat. Comparabil cu un Bordeaux de clasă.

blank

Ambele vinuri sunt înzestrate cu tot ce înseamnă premium: sticlă de 1.2 kg, dop de plută de 56 mm, cutie suvenir. Costă 750 lei pe raft.

Vinurile sunt, evident, la început de cale, iar enologul estimează un apogeu de consum între 15-20 de ani. Încercați-le acum, dar puneți și în colecție. Sunt vinuri mari.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.