Crama Mircești, inaugurată oficial

De Ziua Vinului, am avut ocazia să particip la unul dintre cele mai frumoase evenimente ale anului — inaugurarea Cramei Mircești — un punct de atracție turistică majoră, cu tot ce are nevoie: viță de vie, vinărie și agropensiune.

blank

Crama Mircești este situată în localitatea cu același nume, între Cornești și Ungheni, la o oră distanță cu mașina de Chișinău (Moldova) și cam tot atât de la Iași (România). Este o investiție a enologului Arcadie Foșnea și a omului de afaceri Viorel Godea. Panglica roșie a fost tăiată duminică, în prezența ministrului Agriculturii și a autorităților locale.

blank

La inaugurare a avut loc și o expoziție de pictură a Cezarei Kolesnik, moldoveanca stabilită cu studioul la Bruxelles, care este originară de pe aceste meleaguri.

blank
blank

Au dat tonul la eveniment și alți artiști din zonă.

blank

Frumusețea Cramei Mircești începe, mai întâi de toate, în vie.  Într-un amfiteatru natural de excepție, sunt amplasate 15 ha de viță de vie, pe coline cu până la 30º înclinație, cu expunere sudică, estică și nordică, la o altitudine de 340 metri (practic, cea mai înaltă vie din Moldova).

blank
blank

Agropensiunea dispune în acest moment de 5 camere de hotel, iar alte câteva numere sunt în proces de construcție. Costă 55 euro camera single și 70 euro — double.

blank
blank

Satul Mircești datează din 1370, iar crama este situată pe locul unui fost conac, reconstruit conform proiectului de odinioară.

blank
blank

Este frumos, din orice punct al conacului nu te-ai afla.

blank

Bucătăria este axată pe motive tradiționale (sarmale, plăcinte, grătar), iar enologul a avut grijă să aleagă cele mai bune combinații pentru vinuri. Brânza de ori provine de la propria stână, sarmale în frunze de vie proprii, etc. Foarte gustos gătesc!

blank

Informații importante pentru turiști:

  • Agropensiunea va funcționa după principiu “a la carte”, în perioada rece a anului, în zilele joi – duminică. Oaspeții pot comanda excursii, degustări de vin și evenimente private. Din primăvară, programul bucătăriei va fi extins.  
  • Pot fi făcute excepții pentru grupurile mai mari, dar ele trebuiesc convenite din timp cu reprezentanții cramei.
  • Crama Mircești încurajează notificarea vizitelor din timp, pentru a evita situațiile neplăcute legate de activitatea în pandemie sau eventuala supra-solicitare a agropensiunii.
  • Detalii, pe pagina de Facebook a Cramei Mircești sau la telefonul +373 60111170.
blank

You may also like...

1 Response

  1. blank Dana Gonț spune:

    Arată foarte bine și mă bucur să văd că sunt din ce în ce mai multe investiții în acest domeniu în Republica Moldova. Voi căuta vinul la București, mai ales că numele cramei este același cu locul de origine al tatălui meu (din România).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.