Berliner Wein Trophy, în condiții de pandemie

De 5 ani jurizez la Berliner Wein Trophy, dar cred că aceasta a fost cea mai emoționantă ediție. În primul rând, pentru că vine după o abstinență de peste 1 an la călătorii și tasting în grup. Am primit multe întrebări legate de călătorie, de aceea, mă voi referi aici și la aceste aspecte.

Trebuie să respecți anumite condiții pentru a putea călători în această perioadă, care diferă de la stat la stat. Eu am fost invitat ca „personal esențial” în organizarea unui eveniment cu un impact major în economia germană. Berliner Wein Trophy este cea mai mare competiție sub patronaj OIV din lume, cu peste 7 000 de probe înscrise.

Chiar dacă am avut toate actele necesare de la partea germană, am avut „un pic de emoții” la îmbarcare în Chișinău. Invitație, declarație despre calitatea de „esențial”, test Covid PCR, asigurare Covid, rezervare de la hotel, înregistrare electronică, programul evenimentului, etc-etc. S-au verificat actele suplimentar, s-a luat legătura cu Bundespolizei, a întârziat avionul din cauza mea… dar, până la urmă, am urcat. O poză ce părea banală acum 2 ani, a trezit emoții puternice în sufletul meu.

(Tips: studiați cât mai atent info de pe aeroport, cerințele companiilor aeriene, ale Guvernelor, luați cât mai multe acte confirmative, veniți mai devreme ca de obicei la check-in și, efectiv, luptați-vă pentru călătorii; că primul lucru pe care-l vor birocrații de la companii, vamă și grăniceri – e să vă pună piedici).

blank

În mod normal, Berliner Wein Trophy durează 4 zile. Dar, în acest an, competiția a fost întinsă pe 10 zile, în trei sloturi, ca să nu fie aglomerație. Eu am participat în primul slot, urmând ca din Republica Moldova să meargă în cel de-al treilea slot, vinificatorul Ion Luca.

Multe delegații au lipsit anul acesta: din Portugalia, din Coreea sau China. A fost chiar o fericire personală și profesională să ajung aici.

blank

A fost evident un eveniment autorizat, iar măsurile de protecție au fost impresionante. De la intrarea în hotelul unde s-a ținut evenimentul, până la masa de degustare, s-a respectat un protocol igienic special. Ni s-a înmânat o revistă cu 11 pagini de măsuri anti-Covid care trebuiau respectate.

blank

Intrarea în hotel: printr-un tunel cu aerosol dezinfectant.

blank

Fiecare jurat a primit chit personalizat cu măști FFP2, dezinfectant individual și „Biblia igienică”.

blank

Toți jurații au fost testați zilnic cu teste antigen, sub supraveghere medicală. Am fost testat în 4 zile în Germania mai mult decât într-un an acasă și — mai în glumă, mai în serios — toată deplasarea mi s-a părut mai sigură decât un drum de la Ciocana spre lucru.

blank
blank

În sălile în care altădată degustau 80-100 de oameni, acum au fost admise maxim 20 de persoane.

Erau impuse pauze pentru dezinfectare, aerisirea spațiilor. Paharele și instrumentarul a fost spălat zilnic dublu la temperatură de 70 grade. Jurații erau separați prin ecrane de protecție.

blank
blank
blank

Micul dejun la hotel era servit în porții de unică folosință.

blank

Dincolo de aspecte legate de Covid, degustarea a fost, ca de obicei, fantastică. Am studiat vinuri noi, am oferit medalii, dar și am depunctat multe.

Mi-au nimerit la testare vinuri din Franța, Italia, Germania, Austria, etc. Din păcate, nu și din Moldova, dar ele au fost și am auzit că s-au dat și medalii.

blank
blank
blank

Nu am avut parte de programul turistic obișnuit pentru Berliner Wein Trophy, dar însăși acest trip profesional poate fi considerat un act turistic în aceste circumstanțe.

Așteptăm rezultatele. Sănătate tuturor!

blank

You may also like...

1 Response

  1. 3 februarie 2023

    […] vinuri din Moldova, cu suportul partenerului strategic finanțat de USAID, a înscris, la concursul Berliner Wein Trophy din acest an, 20 de mostre. Într-un gest de solidaritate, organizatorii competiției, au oferit […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.