Asociația Micilor Producători de Vin, la 10 ani

Asociația Micilor Producători de Vinuri din Moldova a marcat, la 26 aprilie, 10 ani de activitate, raportând un șir de succese remarcabile.

37 mici producători de vinuri, care exploatează peste 360  hectare de viță-de-vie, produc anual peste 510 mii de sticle de vin, plasate pe piața locală și exportate în 17 state. Aceste vinuri sunt apreciate cu peste 140 de medalii la concursuri internaționale și în sute de articole din presă străină și locală, sunt rezultatul a unor ample programe de calitate și de promovare implementate și a zecilor inițiative de lobby și advocacy„, se arată într-un comunicat de presă al Asociației.

blank

În Republica Moldova, micii producători de vinuri sunt supuși numeroaselor dificultăți. De aceea, pentru a reuși să se dezvolte, 37 mici producători s-au raliat Asociației Micilor Producători de Vinuri din Moldova, misiunea căreia este să reprezinte interesele micilor producători de vinuri, să implementeze proiecte de susținere a dezvoltării micilor producători și să organizeze programe de promovare comună.  Fondată în aprilie 2010, la inițiativa a 9 entuziaști, dintre care 5 producători de vinuri de boutique, Asociația Micilor Producătorilor de Vinuri din Moldova a reușit să demonstreze reușite remarcabile. Micii producători de vin sunt considerați artizani ai vinului, creatori ai unui produs rezultat din alchimia subtilă între om, terroir şi know-how-ul tradițional. Vinurile lor sunt caracterizate prin originalitate și autenticitate: atât prin respectarea unor tradiții ancestrale, cât şi prin utilizarea metodelor moderne de viticultură și vinificație.

blank

Micii producători sunt, de regulă, producători independenți, fiind implicați în toate etapele de producere: de la vița de vie și vinificare, până la comercializarea propriului vin, asigurând astfel calitatea fiecărei etape de elaborare a vinului şi trasabilitatea produsului. De la 9 membri fondatori, astăzi, Asociația numără 37 de membri, dintre care 25 crame ce produc vinuri îmbuteliate și certificate, plasate pe piață cu marcă proprie, restul urmând să se lanseze curând cu noi vinuri. Acești mici antreprenori au reușit să dezvolte afaceri competitive de la zero, fie să tranziționeze de la producerea de struguri sau vin țărănesc la producerea unui vin de calitate, certificat conform rigorilor normative, înregistrați în Registrul vitivinicol și participanți la circuitul comercial de vinuri.

blank

Avem un rol extrem de complicat. Pentru a iniția o afacere mică suntem supuși acelorași reguli ca și vinăriile mari cu spații industriale de producere, iar accesul la finanțări speciale este practic imposibil. Totuși, am inițiat din 2016 un Program de calitate și mentorat, de care au beneficiat 29 de mici producători de struguri și vinuri. Beneficiarii au accesat granturi pentru echipamente și utilaje minim necesare, iar 16 gospodari care produceau vinuri țărănești au beneficiat de peste 650 zile de consultanță în viticultură și vinificație, pentru a învăța să producă vinuri de calitate, pentru a putea vinde la prețuri mai mari”, a declarat Arcadie Foșnea, președintele Asociației. Pentru a ușura povara investițiilor, Asociația a procurat peste 20 de utilaje, inclusiv echipamente de îmbuteliere, etichetare, de capsulare, lăzi pentru culegerea atentă a strugurilor de calitate, instalații de curățire a cisternelor și butoaielor etc., acestea fiind utilizate în comun de membrii Asociației. În ultimi 4 ani, membrii Asociației au investit în echipamente noi peste 54,5 milioane lei, peste 70% fiind resursele proprii ale producătorilor. În Moldova, micii producători angajează peste 650 de persoane permanent și sezonier.

blank

Proiectul de Competitivitate din Moldova finanțat de USAID și Guvernul Suediei este partenerul strategic al Asociației Micilor Producători de Vinuri, oferind asistență tehnică și granturi pentru realizarea programelor de calitate, mentorat și de promovare, implementate în perioada 2016-2020.

Urmăriți asociația pe Facebook: https://www.facebook.com/Asociatia-Micilor-Producatori-de-Vinuri-din-Moldova-916122141864665/

Alăturați-vă grupului și campaniei #VinulMeu: https://www.facebook.com/groups/575452073066707/

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.