Impresii din culisele Concours Mondial de Bruxelles

A trecut ca o furtună — Concours Mondial de Bruxelles — secțiunea de vinuri spumante, găzduită, în premieră, de Republica Moldova. Trei zile de degustări; peste 1000 de mostre de „sparkling” din 29 de state (am avut chiar și din Brazilia, India sau Africa de Sud); circa 60 de jurați din toate colțurile lumii.

Dincolo de spiritul competiției (vom afla rezultatele pe 17 septembrie), a fost un eveniment care a pus Moldova în lumina reflectoarelor. Prin câte feluri? Prin zeci de momente unice.

De exemplu, prin intermediul eclipsei de lună surprinse de Marc Checkley — jurat la CMB și unul dintre cei mai influenți comunicatori din Noua Zeelandă. A glumit cineva: Purcari, pe lângă vinuri bune, e în stare să organizeze chiar și o eclipsă, ca să mai impresioneze și pe cei greu de uimit.

blank

Ori prin intermediul unui alt moment emoționat: spaniolul Manuel Capote îi toarnă colegului Valentin Ceafalău din România un pahar de „aur”. Aniversarea de 53 de ani l-a surprins pe domnul Capote la Chișinău; este pentru prima dată aici și e tare impresionat.

blank

Sau poate am surprins printr-un prânz în aer la liber la EtCetera. Thomas Brandl din Germania a fost aici cu 15 ani în urmă și e tare impresionat de schimbări.

blank

De ce nu? Dragostea de țară poate trece prin stomac și cum să nu apreciezi un iepuraș cu mămăligă?! Sau cu cea mai bună „Pavlova” din Moldova.

blank

Cina de gală s-a ținut la Chateau Purcari și cred că nu trebuie de justificat de ce anume aici.

blank

Dar, înainte de asta, am urmărit un super apus în viile de la Purcari. Inclusiv faptul că Ucraina e atât de aproape, a fost un moment de interes pentru jurații străini.

blank

E important, pentru că vorbim de oameni care sunt influenți la ei acasă: profesori, jurnaliști, sommelieri și distribuitori.

blank

Eu nu mă pricep la Marketing, dar cred că în Moldova, avem oameni buni-buni în acest domeniu.

blank

Serios, nu am mai văzut nicăieri așa ceva: QR cod către un video cu „oaspeții nevăzuți” din viile Purcari. E o mare activitate nocturnă aici (mistreți, iepuri, nevăstuici), iar în termenii experților asta se numește „biodiversitate”. Cu care tot putem puncta.

blank

Ca să nu zic eu de vinuri, îl citez pe un expert de aseară: „e simplu să faci un vin bun când ești mic; dar să faci vinuri de o asemenea calitate, la proporțiile Purcari — e ceva!”. Acestea au fost vinurile de la gala dinner și ele au făcut un pairing ideal cu bucatele.

blank

Pasi Ketolainen MW, din Finlanda, poartă acea mult râvnită titulatură pentru noi: MW, adică Master of Wine, cea mai înaltă treaptă de expertiză în vinuri. A zis la finalul serii: „Aș vrea să-i invit pe cei din echipa organizatorilor, de la Oficiul Național al Viei și Vinului, să se ridice în picioare. Să le mulțumim prin aplauze pentru eforturile cu care ne-au impresionat”. S-a aplaudat îndelungat.

blank

Pasi a spus că e pentru prima dată în Moldova, dar va reveni cu siguranță, el și cu prietenii săi, pentru că a fost, într-adevăr, „unexpectedly great”.

Și colegele din Olanda și Norvegia au promis să revină.

blank

„Acest eveniment reprezintă o piatră de hotar istorică pentru Moldova, consolidând reputația țării ca producător premium de vinuri spumante, destinație emergentă pentru turismul vinicol și jucător cheie în industria vinicolă din Europa de Est”, a scris pe site-ul oficial Concours Mondial de Bruxelles.

O spun alții despre noi și e de bine. Felicitări tuturor celor care au contribuit!

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *