Impresii de la Ziua Vinului
Ziua Naţională a Vinului a durat în acest an două zile. Vinificatorii au revenit în Piaţa Marii Adunări Naţionale, după ce anul trecut fuseseră privaţi de piaţă. Doamna Fatima a încercat să profite de aglomeraţie, adulmecând clienţii cu vindecarea beţiei, însă, se pare că nu a avut mare succes.
Noi am început degustarea la Purcari, împreună cu bloggerul rus Varlamov şi prietenul său moscovit Max Vernik.
Ice Wine-ul de la Purcari a luat în acest an medalia de platină la Decanter Asia Wine Awards şi Grand Prix la Challenge International du Vin. E o realizare mare.
De altfel, concurentul Chateau Vartely tot are un vin dulce de excepţie. Chardonnay Botrytis a luat marea medalie de aur la IWCB 2016.
La Ziua vinului, Individo de la Chateau Vartely a atras privirile multor individe.
Noutatea sărbătorii însă a venit de la Radacini. O nouă linie de vinuri (fostele Albastrele si Chi), semnată de enologul italian Umberto Menini.
Radacini au avut probabil cel mai vizibil stand, iar degustaţiile au fost duse de enologul italian.
Voi scrie neapărat despre noile vinuri Radacini – e mult de vorbit aici – de aceea va fi o postare separată. Până atunci bravo pentru un marketing bun. În imagine: Elena Ghenceva şi Elena Uporova de la Radacini, alături de Ion Luca, de la Carpe Diem. Ele vorbesc rusa, Ion – româna, dar nicio secundă nu au avut probleme de comunicare, oamenii vinului vorbesc o singură limbă.
Mergem mai departe; în general, atmosfera a fost destul de frumoasă în centru.
Domnul poliţist le-a atras atenţia tinerilor că nu se poate de fumat în PMAN atunci când sunt evenimente publice. Tinerii s-au conformat imediat şi au mulţumit omul legii că s-a rezumat la un avertisment şi nu s-a ajuns la amendă. În general, mai bine vă lăsaţi de fumat, a spus domnul poliţist: „eu de două ori m-am lăsat, odata trei ani am răbdat, acum mă ţin deam două luni”.
Fotografiile au fost la ordinea zilei.
Lavoare cu apă au fost improvizate în PMAN.
Standul Asociaţiei Micilor Producători de Vin. Cel mai mic, dar cel mai vizitat.
Dan Prisăcaru de la MinisTerrios a fost cel mai viu argument al faptului că lucrurile aparent imposibile se întâmplă, atunci când se munceşte şi se pune suflet. Gustăm aici cel mai bun Pinot Noir din Moldova.
Când vorbim de micii producători de vin şi vin de calitate, evident, că nu putem trece cu vederea linia Carpe Diem a lui Ion Luca.
Şi în cele din urmă, dar nu ultimul – Gogu Winery. Vinificatorul Ilie Gogu muncea cu paharul în backstage, în timp ce soţia ţinea prima linie de front.
Vă promit iarăşi în scurt timp un articol aparte despre ultma bombă a lui Ilie – Metafora 2015. Daca Radacini a însemnat pentru mine noutatea acestei sărbători, atunci Metafora a fost vinul evenimentului. Bravo lui Ilie că a reuşit un salt atât de enorm de la vinuri de casă, la AŞA vin!
Apropo, l-am rătăcit pe Varlamov. Dumnezeu cu dânsul, e mare şi s-a descurca, noi călătorim mai departe prin mulţime.
Nu ştiu dacă e bună comparaţia, dar Moldova are şansa de a transforma Ziua Vinului într-un fel de Octoberfest. Mulţi turişti am văzut şi asta aşa de tare bucură. Cu cât mai multe poze bune şi zâmbete, cu atât mai bine pentru această ţară, pentru vinurile şi oamenii noştri.
Suntem la Vinăria din Vale: Chardonnay, Feteasca Albă şi Sauvignon Blanc de excepţie. Frumoasa Elena Davidescu se laudă că în linie a apărut şi o Fetească Neagră foarte bună.
Cât navigam printre standuri, am dat de un flyer al Winetours, bravo Veronica!
Să revenim la vin. O altă noutate bună a pieţei: vinurile Timbrus, despre care am scris în ajun.
Castel Mimi – vinăria anului 2016 în Republica Moldova. Pe lângă restaurarea Castelului, întreprinderea a relansat linia sa de vinuri. Foarte bune, semnate de Oleg Boboc, unul din cei mai buni vinificatori din Moldova.
Nu putem trece cu vederea Gitana Winery, un alt producător de vinuri de calitate.
O altă lansare frumoasă în cadrul sărbătorii – Negre de la Fautor. Cupaj din soiurile indigene Feteasca Neagră şi Rară Neagră. Aici se cere iarăşi o postare aparte, că-i mult de vorbit.
Bravo organizatorilor, nu ştiu dacă se poate de reproşat ceva despre această ediţie a sărbătorii. E clar că unii au mai întrecut măsura, dar credeţi-mă, la Octoberfest e şi mai rău. Unicul moment pe care nu-l înţeleg până la capăt e cum au avut acces vizitatorii la degustări, la cele de pe standurile companiilor mă refer. Unele companii au înscris doritorii pe Facebook, alţii au chemat partenerii, dar mi se pare că oamenii simpli au fost frustraţi cumva că nu pot ajunge cu degustarea la stand. Cricova, de exemplu, a afişat onest situaţia.
Într-un final, ziua vinului s-a terminat seara târziu. Mulţumim Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, Proiectului de Competitivitate al USAID şi tuturor oamenilor implicaţi. Şi, desigur, felicitări oamenilor vinului cu ziua profesională. A ieşit că aţi lucrat de sărbătoarea voastră, dar asta e, ştiţi voi cum e toamna! Datorită vouă e încă şi mai frumoasă!