Echinocțiu cu Equinox
Omenirea a marcat, la 22 septembrie, echinocțiul de toamnă 2017 — debutul toamnei din puct de vedere astronomic; momentul în care ziua începe să scadă, iar noaptea devine din ce în ce mai lungă. Iar o parte mai fericită a omenirii a avut ocazia să trăiască echinocțiul la pătrat: astronomic și gastronomic, la o degustare de vinuri de la crama Equinox, în asociere cu bucate pregătite de restaurantul Mezzo.
Am avut din start așteptări mari: brandul Equinox ne-a deprins, deja de 11 ani, cu vinuri de la foarte bune — în sus, iar Mezzo a abordat de curând o filosofie wine friendly temeinică. Așteptările nu au fost dezamăgite, ci chiar întrecute.
Am avut în față cinci vinuri semnate de vinificatorul Constantin Stratan, alături de cinci selecții gastronomice pregătite de către Chef-ul de la Mezzo. Armonie totală în univers!
5 Elemente alb cu Carpaccio de somon cu sos kumquat
Merlot cu Pate de ficat de pui cu marmeladă de ceapă roșie
Trei Crai cu Spaghetti Quattro Formagi
5 Elemente roșu cu Steak Tenderloin cu sos Demi-Chalot
Equinoctius cu Ceafă de porc la grătar cu sos Quattro Pepperoni
Startul a fost dat cu 5 Elemente alb 2015 (Chardonnay 50%; restul — Feteasca Albă, Fetească Regală, Băbească Gri și Pinot Gris). 930 de sticle, 9 luni de maturare la butoi — asta numesc eu ediție limitată!
În general, tot ce se cheamă Equinox, înseamnă ediție limitată. Vinăria are doar 5 hectare în apropierea satului Olănești, pe un deal înclinat spre Nistru. Micro-climă, diversitate de soiuri și o abordare ecologică: Constantin Stratan face pe 5 hectare ceea ce alții nici pe 50 nu pot. Cât tot mai discutăm, trecem la Merlot 2013 — o descoperire a serii pentru mine. Asociat cu pate de ficat — ei, mare brânză! — dar ne schimbăm diametral opinia când ungem marmelada de ceapă de-asupra! Of, păcatele mele enogastronomice!
Când vorbești de vinurile roșii marca Equinox, automat te referi la liga super-grea. Cei Trei Crai sunt Merlot, Cabernet și Malbec, roada 2013, doi ani de maturare la butoi și o abordare ecologică, fără aditivi și sulfiți, sau — mai pe înțelesul poporului — fără anghidrid! Iată-l, el există aces vin care să spargă stereotipul din mințile moldovenilor!
Și, dacă am atins tema stereotipurilor, mai spargem unul: „pasta se asociază cu vinul alb”. Chef-ul de la Mezzo a avut grijă să ne demonstreze practic cum un Quattro Formagi se poate combina de minune cu un Trei Crai. Mai ales că a făcut-o așa frumos, că opera chiar se cerea imortalizată înainte de distrugere.
Tare am mai regretat pâinea mâncată la început! A venit rândul steak-ului Tenderloin, în combinație cu 5 Elemente Roșu. Nu mă voi opri pe lung la acest vin, flagmanul Equinox, cunoscut departe peste hotarele țării, inclusiv peste ocean.
În cele din urmă — Echinoctius 2014 — topul gamei, cupaj de Cabernet Sauvignon & Merlot & Rara Neagră, un fel de Bordeaux moldovenesc. Nu trebuie să fii cunoscător ca să-ți dai seama că ai în pahar un vin bun, unul dintre cele mai bune! Arome de fructe de pădure, cireșe negre și un stejar pronunțat, provenind de la maturarea vinului timp de 2 ani în butoaie de stejar. De altfel, Constantin Stratan este cunoscut în breaslă ca un bun specialist în „barriq”- area vinurilor.
Să nu credeți că după atâta mâncare nu mai era loc — vinul roșii provoaca digestia. Așa că la Echinoctius 2014, am mai băgat o ceafă la grătar. Totuși, nu în fiecare zi e Echinocțiul în cosmos și în pahar!
Toată plăcerea a costat 450 lei, un preț simbolic ținând cont de greutatea vinurilor și diversitatea bucatelor, dar și atmosfera plăcută.
Felicitări cu Equinoxul!