Bad Boys: triumful „băieților răi” la Prowein

A fost momentul de glorie pentru vinificatorul Ion Luca la ProWein: vinul său Bad Boys 2016 (n.a: în traducere — „Băieți răi”) a luat cea mai înaltă distincție — medalia de aur cu mențiunea „Best of show Mundus Vini”. Un mic producător din Moldova, în lumina reflectoarelor la cea mai mare expoziție de vinuri din lume.

blank

Altfel spus, vinul a nimerit într-un top 30 de cele mai bune vinuri din toată lumea, la un concurs în care au fost evaluate peste 6 000 de vinuri. Până acum, o culme similară a reușit să atingă doar Chateau Vartely (anul trecut, cu mențiunea Best of Show pentru Chardonnay dulce alb). De regulă, cu „best of show” se premiază  vinuri deosebite, dulci sau licoaroase, sau grand crus-urile, sau raritățile. Cine ar fi zis că un vin roșu, din roada anului 2016, din Moldova, este în stare să impresioneze atât de mult?..

blank

„Îl cunosc pe aceast băiat, se poate să mă apropii să-l felicit și eu?!” Renumitul critic britanic de vin, Robert Joseph, a insistat să vină lângă Ion Luca la poza de glorie.

blank

Mai târziu, britanicul se va apropia din nou la standul Wine of Moldova, la micii producători, pentru a le degusta încă odată vinurile. Robert Joseph a fondat unul din cele mai mari concursuri de vin — International Wine Challenge — a scris zeci de cărți și editoriale în cele mai prestigioase reviste de vin, iar Decanter l-a numit unul din cei mai influenți 50 de oameni din lumea vinului, care dau trendul în secolul 21. Astfel de oameni nu vin întâmplător la orice stand, într-o expoziție cu mii și mii de producători.

blank

De altfel, Bad Boys 2016 a fost apreciat recent și de Master of Wine, Caroline Gilby. „Sunt optimistă privind viitorul vinului din Moldova, mai ales, după ce am degustat vinurile unor mici producători (…) Bad Boys este intens și rotund, cu arome de fructe, tanini bine șlefuiți, un vin cu personalitate și entuziasm”, a spus doamna Gilby.

blank

Dacă șirul vedetelor internaționale care au apreciat Bad Boys vi se pare mic, poftim încă un argument foto: Maximilian Riedel, patronul renumitei companii producătoare de pahare Riedel, se înscrie în lista susținătorilor micilor producători din Moldova.

blank

Ce este Bad Boys? Un cupaj de Feteasca Neagră & Saperavi, 50% la 50%, roada anului 2016, maturat 12 luni preponderent în butoaie noi de stejar, dar și câteva barrique-uri la a doua și a treia folosire. Jurații de la Mundus Vini i-au dat puncte foarte mari pentru complexitate, corpolență și potențial, ceea ce ar însemna că vinul cu timpul se vai face încă mai bun.

blankEste deja a doua medalie de aur pentru Bad Boys pe plan internațional, după un aur la Berliner Wein Trophy. Vinul a fost îmbuteliat într-o ediție de 6 150 de sticle, o parte urmând să fie exportată în Japonia. De altfel, după primele succese în exterior, Ion Luca se gândește să pună de o parte 1000 de sticle — vinul are potențial de păstrare și va fi mai bun (probabil, și mai scump) în 2-3 ani. Vinul deja are o legendă.

blank

Până atunci, îl puteți cumpără cu 250 lei la vinoteca Carpe Diem — un rubiniu închis, aproape negru, cu un buchet foarte complex: fructe negre, jam de prune, ciocolată și eucalipt.

Felicitări și succese, în continuare, Ion!

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.