China — principala piață pentru vinul moldovenesc

China a fost, în 2017, principala piață pentru vinul moldovenesc îmbuteliat, după valoarea exportului (exprimat în bani) și a doua piață, după volumul exportului (exprimat în butelii).

Cele mai mari 5 piețe după valoare pentru vinul moldovenesc anul trecut au fost: China – 17%, România – 13%, Polonia – 13%, F. Rusă – 10%, Cehia – 10%. Exprimate în numărul de sticle, piețe de export arată un pic altfel în clasament.

blank

Informațiile au fost anunțate în cadrul Conferinței Naționale a Filierei Vitivinicole, desfășurate la începutul săptămânii la Chișinău de către Oficiul Național al Viei și Vinului.

blank

Chiar dacă după volum vindem acum cel mai mult în Polonia (14% din total), China deține întâietatea după valoare. România este pe locul trei (12% din volumul vinului îmbuteliat). Rusia — principala piață a vinului moldovenesc până în 2006 — este acum abia pe a patra poziție. Potrivit ONVV, China, Canada și România cresc cel mai dinamic.

Anul trecut, Republica Moldova a exportat în total 54 milioane sticle de vin, în valoare de 71 milioane USD (+16% față de 2016). Prețul mediu al unei sticle de vin a crescut cu 8.2% față de media din 2015-2016 și a ajuns la 1.34 USD. Vinul Moldovei este cotat cel mai bine pe piața Chinei, unde prețul mediu per sticlă se ridică la 1.85 USD.

blank

Exportăm, din păcate, în continuare mult vin în vrac — 9.9 mil DAL în 2017, în valoare de 54 mil USD. Totuși, există o tendință pozitivă: exportul în vrac crește mai lent decât în anii precedenți, iar prețul este în creștere. Cu alte cuvinte, vindem mai puțin, dar mai scump. Cele mai populare 5 piețe la exportul vinului în vrac sunt Belarus, Georgia, Federația Rusă, Ucraina și România.

blank

În total, exportul vinului din Moldova (vrac și în butelii) a însumat anul trecut aproape 130 mil USD, în creștere cu 16% față de 2016.

Raportul ONVV a mai arătat că 2017 a fost cele mai bun din ultimii patru ani pentru vinul moldovenesc. În 2017 a fost mai cald și mai umed în comparație cu media multianuală. Temperatura medie lunară a fost cu cca 1,5 grade Celsius mai mare decât media lunară multianuală, iar suma anuală a precipitațiilor – cu cca 135 mm mai mare. Condițiile climatice foarte prielnice au făcut ca recolta din 2017 să fie cu cca 15-25% mai mare decât în anul 2016.

blank

Sursa: www.brinzan.com

În 2017, suprafața viței de vie a constituit aproximativ 78 000 ha. O evoluție pozitivă înregistrează podgoriile clasificate pentru vinurile IGP – 8.6 % din suprafața totală.

blank

În 2017 sectorul vitivinicol din Moldova a înregistrat cel mai mare volum de producere din ultimii 4 ani, adică 18 mln dal.

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.