Nou pe piață: Ice Wine și Late Harvest de la Fautor Winery

Când devii pasionat de vinuri, faci o tranziție de la vinurile dulci spre cele seci. Și ce se întâmplă apoi? Revii la cele dulci și începi a le aprecia din nou, altfel! De acest paradox mi-am amintit când am degustat ultimele noutăți de la Fautor Winery: Ice Wine 2016 Traminer & Muscat Ottonel; Riesling de Rhein 2016 Late Harvest și Traminer 2016 Late Harvest. Trei noutăți frumoase!

blank

Nu există încercare mai sinceră pentru un degustător decât testarea în orb, iar cu Ice Wine-ul Fautor m-am întâlnit prima dată anume în așa circumstanțe, la concursul de vinuri Black Sea Wine & Spirits Contest. I-am acordat 93 de puncte, adică echivalentul Marii Medalii de aur; vecinul meu — un profesor reputat din Germania — a punctat la fel de înalt; cei drept, se vede că alți jurați au fost un pic mai „zgârciți”, așa că vinul s-a ales în final „doar cu aur”, nu și cu grand gold. Am revăzut cu această ocazie pozele de la concurs și îmi dau seama chiar și acum în ce pahar era vinul în cauză.

blank

Ice Wine este un vin cules târziu, când gerul de afară îngheață apa din struguri, dar nu și zaharurile și sucul, rezultând un vin dulce, aromat și consistent. Canada și Germania sunt cele mai reprezentative țări pentru producerea vinului de gheață, în mod firesc, datorită climei reci de acolo. Dar, tehnologia este răspândită pe larg în Europa, inclusiv în Moldova avem mai multe mostre de „ice wine”.

blank

De regulă, strugurii sunt culeși și prelucrați când sunt cel puțin trei zile la rând temperaturi de -8 -12℃, în anumite circumstanțe naturale, de obicei, greu de întrunit în Moldova. Așa că vinăriile mai apelează la camere frigorifice, fără a afișa sus și tare acest lucru. Fautor are o istorie aparte. „Am încercat să facem primul ice wine în 2015. Dacă vă aduceți aminte, am avut parte de o iarnă blândă atunci, abia în ianuarie a nins prima dată”, ne spune Tatiana Croitoru, director de producere la Fautor Winery. „Eram la odihnă peste hotare când ne-a sunat agronomul și ne-a spus că nu mai avem materie primă deloc! Un stol mare de ciori, care până a cădea zăpada se hrănea din ceea ce găsea la sol, s-a mutat pe bobițele din vie după ce s-a așternut stratul de zăpadă. În doar câteva ore, ne-au mâncat toată roada!”, povestește doamna Croitoru. Așa că experimente nu au mai fost făcute: în 2016, imediat după prima zăpadă, au fost culeși strugurii, ținuți ulteriori și în cameră frigorifică. „Am combinat tehnologiile, dar pe etichetă scrie exact cum a fost — din struguri culeși după primul îngheț”.

Am apreciat foarte mult această onestititate a companiei.

blank

În pahar avem aur în sens metaforic și nu doar, onctuos (vedeți ce urme lasă pe pereții paharului), cu arome proaspete de trandafir și miere de albine, dublate în gust de o dulceață și, în același timp, de o aciditate foarte plăcută. Lung, luuuung în post gust, cu o structură care îți învăluie papilele și palatul. Simți acest vin cu orice celulă.

Așa cum spuneam, Ice Wine-ul are deja aur la Black Sea Wine Contest și argint la Mundus Vini, iar experții îi dau o prognoză foarte bună pentru evoluție la sticlă.

blank

Alte două vinuri-noutate de la Fautor: un Riesling 2016 demidulce și un Traminer 2016, la fel, demidulce, ambele culese târziu, la maturitate deplină, când în mod natural strugurii au acumulat zaharuri din plin. Traminerul provine de pe podgoriile din Vișinești, în timp ce Rieslingul — de la Romănești. Ce sticle frumoase și etichete deosebite!

blank

Ași vrea să recomand acest Riesling pentru toți cei care caută tipicitatea nemțească, atât de rar întâlnită în vinurile noastre din acest soi. Nuanțe florale, citrice și o ușoară adiere de mineralitate — alături de Rieslingul Mănăstirea de la Gitana — mă fac să cred că Romănești este una dintre cele mai reușite zone din Moldova pentru acest soi. Și risc să afirm că sunt familiarizat cu Riesling; chiar recent, în Germania, am avut trei flighturi: 45 de vinuri, în tot felul posibil de Riesling: seci, dulci, proaspete sau evoluate. Faceți abstracție de zahăr (27 grame VS 42 în Traminer), aciditatea și alcoolul de numai 12% vă vor face să-l percepeți ca pe un vin aproape sec. „Dar, nu înțeleg ce problemă aveți voi cu zahărul, dacă e acumulat natural?! Noi, din contra, căutăm așa vinuri”, îmi spunea la Berlin un coleg de comisie, originar din Germania.

blank

Mai stă la rând Traminerul, pe care pur și simplu nu mi-am permis să-l deschid, că nu se poate atâta bun dintr-o singură dată, domnule! Dar am așteptări mari.

blank

Toate cele trei vinuri au fost scoase în ediție limitată: 5 400 unități Ice Wine (în sticlă de 0.375 l) și câte 3 000 — Late Harvest. (0.5oo l). Fiecare sticlă are numărul ei de serie. Atrageți atenție la numărul care mi-a revenit la Ice Wine și Riesling! Când le-am deschis, m-am gândit că ași fi făcut bani buni cu aceste sticle, dacă le-ași fi păstrat 5-6 ani. Că au potențial.

blank

Ice Wine-ul de la Fautor costă 330 lei, în timp ce Late Harvest pleacă de la 170 lei.

Cu noua serie de vinuri, Fautor își completează perfect arsenalul: de la proaspătul Albarino, până la rose, roșii și desert. De la o gamă simplă și accesibilă (ca 310 Altitudine), până la vinuri elaborate (Fume Blanc) sau cupaje sofisticate (Negre, Ice Wine). Este prezentă în toate segmentele, cu vinuri foarte bune. Iar, evoluția companiei chiar e admirabilă și îmi doresc ca trendul să rămână așa (cel puțin, a doua medalie de aur consecutivă la Negre, 2016-2015, la Mundus Vini demonstrează că se păstrează calitatea). Mai lipsește doar spumantul… Dar, cine știe?!

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *