„Degustare de butoaie” la Castel Mimi

Am avut ocazia să particip la o degustare mai puțin obișnuită la Castel Mimi, să testez același vin, din 10 butoaie diferite — o experiență unică! Mai jos vedeți de ce.

blank

Înainte de a da cep butoiului, am să vă spun că fiecare vizită la Mimi înseamnă de fiecare dată descoperirea unui nou. De fiecare dată acest nou e altul. Zeci de spații gândite într-un concept unic, eclectice, dar și diferite, cu elemente distincte, dar și cu un fir roșu ce leagă istoria de producerea modernă. Mai bine de trei ani urmăresc evoluția la Castel Mimi, iar de această dată m-a surprins saltul în maturarea vinului.

blank

Sunt deja opt (!) săli pline cu butoaie de stejar (barriquri de 225 litri), în care vinul maturează în condiții ideale: temperatură și umeditate constantă, aerisire și iluminare corespunzătoare.

blank
blank

Sunt aproape 700 de butoaie în subteran! 300 de litri de vin se cheltuie lunar doar pentru suplimentarea lipsei din barriquri (vinul se evaporează, iar butoiul trebuie să fie plin mereu). Adică, 10 litri pe zi. O cantitate egală cu circa 200 000 mii de sticle (!) stă „înghețată” în beci. Butoaiele costă între 600 – 1300 euro, așa că vă putiți închipui cam despre ce cifre vorbim…

blank

Un om este dedicat zilnic doar pentru ștersul butoaielor și întreținerea aspectului exterior!

blank

Hai să dăm cep! Mânuiește „chișca” Adrian Trofim — noua generație de vinificatori de la Castel Mimi.

blank

Așadar, degustăm același vin, Cabernet Sauvignon 2018, cules de pe o singură parcelă, 15.2% vol. alc., sec (sub 2 gr/l zahăr), pus la maturare în aceeași zi, mai exact, pe 17.04.2019, în zece tipuri de butoaie diferite.

blank
blank

Care-i rostul experimentului? S-a ales un vin etalon (pe lângă Cabernet Sauvignon, mai participă la teste Saperavi sau Feteasca Neagră), pentru a vedea cum evoluează vinul în diferite tipuri de butoi, diferit stejar, tostare diferită, structură a lemnului, etc.

blank

Care-i totuși rostul? Vinificatorul vrea să-și găsească stilul potrivit, pentru piața respectivă. Pentru că un consumator din est vrea un stil, cel din vest – altul; China vrea ceva, America – altceva. Având o flotă atât de impresionantă, compania poate calibra stilul pentru piețe diferite, invitând importatorii și distribuitorii la degustări printre butoaie (eu le-am sugerat să facă așa un pachet și pentru turiști).

blank

Toate butoiaiele de care vorbim provin de la Tonellerie Radoux — una din companiile cu cea mai mare tradiție în dogărit din Franța.

blank

Rând pe rând, am mers de la butoi la butoi, cu două pahare — unul cu vinul precedent și altul următor — pentru a vedea diferența.

blank

Am făcut slalom printre diverse tipuri de prăjire, stejar american și francez, structură diferită, de la „intergation” până la „revelation”.

blank
blank

Eu am participat la sute de degustări în viața mea și tot mai greu mă las uimit, dar aici vă spun sincer — am fost fascinat! E uimitor să vezi cum unul și același vin poate fi atât de diferit. Prună coaptă, afumată, ciocolată, condiment, eucalipt, fum, iarăși fruct, mai mult lemn, mai puțin lemn, gust mai moale, mai intens… O enormitate de stiluri la unul și același Cabernet Sauvignon!

blank

L-am întrebat pe Adrian Trofim dacă e sigur unul și același vin, la care el mi-a răspun: care ar mai fi rostul experimentului dacă nu e așa?!

Mi-au căzut tronc vinurile din cele mai scumpe barriquri, unde și prețul sare de mie. Pur și simplu, UI-MI-TOR, ce vinuri! Complexe, rotunde, balanțate, vinuri mari!

Veți putea să serviți un vin de ediție limitată, care a fost maturat și în butoi de ediție limitată. Par exemple — un Radoux Extra fine blend, semnat însăși Christian Radoux. Foiecare butoi e inscripționat cu numărul de serie, iar acest număr nu se aplică la client, ci acasă, la fabrică. Dacă nu mă credeți pe cuvânt, poftim aici să vedeți ce înseamnă o adevărată arta a dogăritului!

blank

Vinificația e o știință care se învață de circa 7 000 de ani. Experimentele se fac în laborator, în aule, în crame și în vii! La Geisenheim University, dar și în beci la Mimi!

Cred că fondatorul Castel Mimi, omul care la distanță de o sută de ani în urmă, cerceta la Montpellier și făcea istorie la Bulboaca, ar fi mândru de modul în care se rescrie istoria în beciurile sale.

blank

Așteptăm cu nerăbdare când vor fi turnate vinurile din butoi, vor fi vinuri mari!

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.