Mergi la Vernisajul Vinului? Iată 5 sfaturi pentru o experienţă cât mai plăcută

Peste 200 de vinuri şi 35 de companii vinicole îi aşteaptă pe amatorii licorii lui Bachus, în seara zilei de 21 decembrie, la ora 18:00, la Palatul Republicii. Ar fi păcat dacă, din cauză ignoranţei sau ne-cunoaşterii, ai rata plăcerea pe care o poate oferi acest eveniment.

12321481_987859234591415_864255318212120498_n

Nu trebui să fii connaiseur (nici eu nu sunt), dar câteva sfaturi ar fi utile pentru o experienţă de neuitat [se mai întâmplă să avem pierderi de memorie 🙂 ]. Aşadar:

  1. Aranjează ordinea degustaţiilor. Consecutivitatea ar fi: spumant sec → alb → rose → rosu → vin de desert. La fel, este indicat să începi cu vinuri proaspete (roada anului 2014), după care să treci la cele maturate şi apoi – la cupaje. O altă ordine ar fi în funcţie de tipul vinului. Bunăoară, testezi iniţial Pinot Grigio de la mai mulţi producătorii, apoi Chardonnay, Rose, etc.
  1. Comunică. Vinul dezleagă limba. La Vernisaj vin oenologi, vinificatori, sommelieri – oameni pe care nu ai posibilitatea să-i întâlneşti zi de zi. Fiecare dintre ei are câte o istorie interesantă de povestit. Fiecare vin are în spate o legendă. Vinificatorii vor fi bucuroşi să ţi-o spună, iar tu vei prim o plăcere dublă când ştii backroundul unui vin. Şi în faţa cunoscuţilor vei putea ulterior să pari deştept 🙂
  1. De gustibus non est disputandum? Ba da! Nu te sfii să-i spui aproapelui ce crezi despre vinul degustat. Ţi-a plăcut aroma? Ţi s-a părut prea acid? Are un post-gust îndelungat? Schimbul de opinii te va ajuta să-ţi faci o părere.
  1. Fii om! Să deguşti 30 sau chiar 50 de vinuri, fără a te îmbăta, e posibil. Pentru asta nu turna paharul plin, ci doar un pic – să fie suficient să-ţi faci o părere. Nu te opri la primul vin care ţi-a plăcut, s-ar putea să urmeze altul care îţi va plăcea şi mai mult. Dar nu merge în extreme – să verşi în căldăruşă vinul unul după altul. Respectă munca oamenilor. Ţine minte, la un vin au muncit mulţi oameni, cel puţin un an!
  1. Ţine minte! Memorizează vinurile ce ţi-au plăcut, eventual fotografiază eticheta sau fă-ţi notiţe. Va fi mai uşor astfel să alegi vinul care îţi place atunci când eşti în faţa unui raft din magazin. Viaţa doar nu se termină la Vernisaj şi o să te tragă iar la băut 🙂

Şi – cel mai important – acestea sunt doar nişte sfaturi, nu te încorda în reguli. Primeşte plăcere de la un vin bun, în compania unor oameni bun, aşa cum ştii tu mai bine.

Hai, noroc!

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.