Nou: Ice Wine MinisTerrios

Dan Prisăcaru de la MinisTerrios are emoții. De fiecare dată când lansează un vin nou are emoții, dar de această dată emoțiile sunt mari ca niciodată. Primul său Ice Wine! Primul Ice Wine printre micii producători! Probabil și primul din Moldova care respectă întocmai tehnologia.

blank

Dar să o luăm de la capăt. 30 noiembrie 2018. Circa 4 tone de Cabernet Sauvignon au rămas pentru cules târziu în vie la Haragîș, Cantemir. -9℃ afară.

blank

„După ce mi-am cules tot necesarul pentru propria cramă, mi-au rămas 4 tone de Cabernet. Vroiam să-l vând, dar nu ne-am înțeles atunci cu cumpărătorul… la o diferență de 15 bănuți pe kilogram. Mi-am zis că mai bine îngheață în câmp decât să-i dau degeaba. Ce noroc că nu ne-am înțeles!”

blank

Așa a vrut natura ca să fie condiții ideale pentru ice wine în 2018 și pe 30 noiembrie a dat primul ger, în aceeași zi fiind recoltați manual strugurii, cu zahăr mare și aciditate perfectă.

blank

Temperatura joasă face ca apa din bobițe să se transforme în gheață, care este ulterior separată, astfel fiind procesat doar sucul de poamă cu o concentrație foarte mare.

blank

Zi și noapte. 76 de ore a durat non stop presarea strugurilor. „Am dormit câte 2-3 ore, în cramă, rânduindu-ne cu colegul la presă. Îmi spuneam atunci în glumă: în sfârșit am să fac un vin dulce bun, care să-i fie pe plac soacrei. Inimă de gheață!”, îmi povestește, Dan, zâmbind. „Dar, te rog, să nu scrii despre asta pe blog!” Respectul față de soacră e un generator bun, din propria experiență știu.

blank

A urmat o fermentare domoală, de trei sau patru ori mai îndelungată ca de obicei. Căutatul unei sticle speciale pentru ice wine și momentul îmbutelierii. Iunie 2019. A participat și subsemnatul.

blank

Chinurile facerii au continuat cu elaborarea unei etichete potrivite. Chiar și șiretul care ține loc de capsulă a fost o provocare, fiind legat manual la fiecare sticlă.

blank

Așa se transformă un vin de gheață în căldură sufletească.

blank

A rezultat un vin de poveste. Roz pal, cu un buchet ce uimește și cei mai nepricepuți degustatori: arome de coarne, fagi, fructe roșii. Dulce, care te amorțește ca un sărut de fată mare și o aciditate sprintenă-sprintenă! Nu vă temeți de dulce, are doar 10.9% vol. alc! Vă spuneam că e un ice wine 100% autentic.

blank

Vinul nu a stat mult și a luat Berlinul – Gold la Berliner Wein Trophy – adică în patria ice wine-urilor!

blank

Costă 550 de lei și merită fiecare bănuț! Merge de minune cu foie gras — este un vin pentru ocazii deosebite! Și una și altă – găsiți în vânzare la Purcari Wine Bar.

blank

Puteți degusta vinul gratuit vineri, la Vernisajul Vinului. Grăbiți-vă, sunt sigur că se va termina rapid. Dacă nu mă credeți pe cuvânt, priviți acest video:

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.