Sauvignon Blanc 2019, în orb

Am degustat aseară la Purcari Wine Bar nouă tipuri de Sauvignon Blanc din roada 2019. În orb — nu pentru a face un clasament, ci mai degrabă pentru a înțelege profilul soiului, fără a fi influențați de branduri și prețuri. Același soi, din același an, de la producători mari și mici din Republica Moldova.

blank

Am deschis etichetele abia la urmă, când fiecare oaspete și-a făcut impresia personală. Un spirit de observație va număra și a 10-a sticlă în linie, un „cal troian” — Viorica de Purcari — cu care am vrut să testez vigilența degustatorilor după 9 SB-uri. Mă bucur că majoritatea și-a dat seama că au de a face cu alt soi, iar 2 din 4 mese chiar au ghicit că e Viorica în pahar.

blank

Am deschis degustarea cu Sauvignon Blanc 2019 de la Chateau Vartely, cel mai ieftin vin din serie. Argument că și la 69 mdl se poate face un vin decent, cu tipicitate, „easy drinking”. Vin cu IGP Codru, de băut cu și fără ocazie.

blank

A urmat Sauvignon Blanc de la micul producător Gogu Winery. SB-ul a fost întotdeauna de referință la Gogu și recolta 2019 nu este o excepție. Ediție limitată, 6 000 de sticle, de pe plantații proprii, alcool moderat de 12%, proaspăt și bun. 135 mdl la Purcari Wine Bar.

blank

„New entry” pe piața vinurilor bune — Terasele Hagimus — o vinărie nouă, mică, fondată de un fost polițist, Serghei Gherghelejiu, cu vii situate în raionul Căușeni. Surprinzător de interesant acest Sauvignon Blanc. 12.6% alcool, verde, rustic, tipic soiului.

blank

Următorul vin cred că nu are nevoie de prezentări — Sauvignon Blanc de Purcari. „Intuiam că va lua un scor mare, dar nu m-am așteptat că-i voi da și eu cel mai mare punctaj”, mi-a spus post-factum vinificatorul Constantin Stratan (Equinox), prezent la degustare. Un vin echilibrat, cu arome specifice soiului, dar și cu un gust foarte plăcut. Dă Doamne să poată face toate vinăriile din Moldova așa vin, în așa cantități, menținând sau chiar ameliorând calitatea an de an! 130 mdl la Purcari Wine Bar.

blank

Credeam că oaspeții deja obosesc, dar descoperirile abia urmau. Novak Sauvignon Blanc 2019 — o noutate care urmează să apară în câteva zile pe rafturi. Oaspeții Purcari Wine Bar au avut posibilitatea să-l deguste printre primii. Ușor, plăcut, băubil, tipic SB. Când acumulezi o anumită experiență de degustare, începi să prețuiești astfel de vinuri: fără parfum exagerat, discret. Cum apare, îl punem neapărat pe raft.

blank

Din regiunea găgăuză ne-am mutat înspre Haragîș, Cantemir, acolo unde crește an de an un Sauvignon Blanc foarte bun în plantațiile MinisTerrios. Verde, vegetal, proaspăt. Un SB pe care îl poți recunoaște ușor la degustare în „orb”, datorită amprentei sale unice. E la fel de bun an de an, pentru că dacă ai materie primă bună, faci vin bun! Mai ales când o faci cu pasiunea vinificatorului Dan Prisăcaru! De admirat lucrurile aparent imposibile!

blank

Următorul SB este exploziv. Stil neozeelandez, bogat în arome de fructe exotice, citrice, agriș, frunze de tomate. Gustativ urmează revelația din arome, cu o aciditate care-ți scrâșnește plăcut dinții și un finiș plăcut, foarte răcoritor. Gama Autentic de la Migdal P.

blank

Pentru comparație, am avut și un intrus. Un SB din Marlborough 2019, adus de un oaspete și pus în linie fără ca cineva să-i cunoască locul. Au remarcat mai mulți oaspeți că SB-ul neozeelandez nu a ieșit tare în evidență, dar trebuie să precizăm totuși că nu e cel mai de vază exponent din Noua Zeelandă. Totuși, pot ei face SB bun și nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Dar, putem și noi să ieșim frumos în față și următorul exemplar e bun în acest sens.

blank

„Bardul din Mircești” Fumee Blanc 2019 — un Sauvignon Blanc maturat în butoi de salcâm „sur lie” timp de 5 luni. Era evident că se va remarca acest vin, inclusiv datorită stilului diferit, și de aceea l-am lăsat la „desert”. Vii plantate în 2011, pe o pantă de 320 metri altitudine, cu înclinație sud-estică, în satul Mircești, Ungheni. Autor: Arcadie Foșnea. Un vin care deja s-a remarcat cu medalie de aur la IWCB Vinarium. Îi așteptăm eticheta și îl punem neapărat pe raft. Mă bucur, iarăși, că oaspeții noștri l-au putut degusta printre primii. Aici găsiți mai multe despre noua Cramă Mircești.

blank

Degustarea de SB „in blind” a fost un exercițiu de pomină, mulțumesc vinificatorilor și oaspeților care au putut aprecia vinurile la justa valoare.

blank

Găsiți mai multe poze de la eveniment pe pagina Purcari Wine Bar – dați folow, tot acolo anunțăm în curând următorul eveniment. https://www.facebook.com/PurcariWineBar/

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.