Nou pe piaţă: Metafora 2015 de la Gogu Winery

Micul vinificator Ilie Gogu de la Căuşeni a surprins publicul, anul acesta de Ziua Vinului, cu o figură de stil: vinul Metafora 2015 marca Gogu Winery.

14522081_10154239109939681_742341545_o

Este vorba de un asamblaj din trei soiuri tehnice: Merlot, Cabernet Sauvignon şi Saperavi, culese manual de pe podgoriile din sud-estul ţării. Vin de calitate matur, roşu sec.

img_1139

Dincolo de eticheta nouă, se ascunde o nouă încercare a vinificatorului. Renumit până acum pentru Sauvignon Blanc-urile proaspete şi Pastorale de excepţie, Ilie şi-a testat puterile la cupaj şi la fineţea lucrului cu lemnul. Judecând după primele reacţii ale celor care au degustat vinul, se pare că Ilie Gogu a trecut testul cu brio. img_1141Vinul a fost maturat timp de 10 luni în butoi de stejar franţuzesc. Barriq-ul se simte pregnant, iese expresiv în arome, dar nuanţele de condimente şi vanilie, se integrează perfect cu aromele primare de fruct: cireşe negre, prune afumate. În gust, este şi o uşoară adiere de mentă, aidoma ciocolatei celea scumpe cu gust mentolat.

img_1149Vinul a fost turnat într-o ediţie limitată – doar 800 de sticle – dintre care 200 deja au plecat din stoc. „Nu reuşesc să mă mândresc mult cu el, numai zădăr lumea şi… nu-l mai am”, spune oarecum timid vinificatorul de la Căuşeni. Vinurile lui Ilie Gogu sunt renumite prin faptul că dispar repede de pe raft. De aceea, sfatul meu ar fi: luaţi sticla acum, dar uitaţi-o pe vreo jumătate de an undeva într-un loc bine dosit, după un timp odihnit în sticlă, veţi descoperi o „bombă” şi mai mare. Vinul costă 170-180 lei şi va fi disponibil în vinotecile Carpe Diem şi Embargo Wine.

img_1148

Este admirabil efortul lui Ilie Gogu care s-a transformat dintr-un producător de vin de casă, într-un autor de vinuri rafinate. Anul acesta, cu suportul Proiectului de Competitivitate al USAID, Gogu Winery s-a înarmat cu utilaje noi, aşa că, sunt sigur, povestea lui de succes abia începe.

IMG_0824

De altfel, galeria cu diplome ale lui Ilie Gogu s-a completat şi în acest an. Gogu Winery a câştigat un nou „Poloboc de Aur” (al câtulea la număr?!) în categoria celui mai bun vin roze. Succese în continuare!

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.