Noutăți foarte bune de la Divus

Nu-i fericire mai mare pe capul unui „scriitor de vinuri” decât aceea când i se împlinesc prezicerile. E ca la astrolog: greu de demonstrat, dar e bine când coincide 🙂

Scriam în urmă cu doi ani despre enologul Vasile Bratu de la Divus Winery: „nu o fac pe prezicătorul, dar să știți că vom mai auzi de bine despre el„. În timp ce degustam azi o serie de noutăți de la Divus, m-am bucurat că n-am dat cu oiștea-n gard. Vinuri bune spre foarte bune!

În general, vorbim de tipicitate, barrique bun și un lucru impecabil al enologului.

blank

De exemplu: Sauvignon Blanc Light Barrique 2020 din gama Domeniile Vorniceni (brand-ul fiică al Divus-ului). Pe lângă Covid, anul 2020 ne-a adus vinuri albe nu foarte impresionante. Însă enologul a avut o soluție foarte bună: a maturat 20% din volum în barrique pentru 2.5 luni. Rezultatul cupajului din fumée și SB proaspăt a ieșit foarte frumos: tânăr, dar cu corp bine conturat. 125 – 130 mdl în retail.

blank

Pinot Noir 2019 nu e nou, din contra e cam pe terminate. Au rămas 300 de sticle dintr-o serie limitată de 2850 butelii. Dar îl trecem aici ca pe un etalon de PN în Moldova.

blank
blank

Fructat, ușor barriqat, cu corp mediu, 13.0% volum alcool. În curând apare și altă variantă a PN, care mi s-a părut încă și mai elegantă. Se citește, la propriu și figurat, Fine Wine printre vin. Pinot Noir 2019 costă pe raft 190-200 mdl.

blank

Mai departe urmează vinuri din artileria grea. Divus Feteasca Neagră 2019, ediție limitată de 2000 sticle, 14.5% vol. alc., maturat 6 luni în barrique francez și american la a doua folosire. Un vin în care străbat arome de coacăză neagră și ciocolată, foarte suculent.

blank

Iar dacă vrei încă și mai multă intensitate: la culoare, arome, gust — la tot ce vrei — neapărat să încercați Saperavi. Roșu violaceu intens, cu arome de cuișoare, prune uscate, fructe negre de pădure, corpolent, cu tanin zvelt și post gust lung.

blank

Ediție limitată: 4000 sticle. Vinul a fost maturat 12 luni, în trei tipuri de stejar (francez, american și ucrainean). Amintesc că, pentru o vinărie (încă) de talie mică, compania de la Vorniceni are o flotă mare de barriquri.

blank
blank

Și ultimul, dar nu cel din urmă este cupajul Endemic Blend. 60% Rara Neagră din roadă anului 2019 s-a împreunat cu 40% Feteasca Neagră 2019 maturată și ea 6 luni. 2 800 sticle, la un preț mediu de 230-240 mdl, numai bun să celebrezi cu el sfârșitul pandemiei. Endemic End.

Câteva din aceste vinuri se vor regăsi foarte curând și la Purcari Wine Bar.

Le puteți asocia cu bucate și la restaurantul Divus Restaurant, din centrul capitalei, acolo e promoție acum: puteți proba orice vin înainte de a face comanda acestuia, fie la pahar 🍷 fie la sticlă. 🍾

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.