Pur aristocratic: Taraboste Pinot Noir 2016

Chateau Vartely a scos pe neașteptate un vin de zile mari, pur aristocratic: Taraboste Pinot Noir 2016. Amatorii de vinuri bune știu că în gama Taraboste sunt îmbuteliate doar vinurile din anii excepționali, edițiile anterioare fiind în 2012 și 2009. Anul 2016 a fost unul bun pentru plantațiile de Pinot Noir de la Vartely.

blank

Primul lucru care mi-a sărit în ochi a fost culoarea cărămizie a vinului, prin care poți citi: așa arată conform manualului un Pinot Noir veritabil. De regulă, exemplarele moldovenești sunt mult mai intense coloristic, că uneori ai spune că ai de-a face c-un Cabernet sau Merlot mai degrabă decât cu un Pinot. Așadar, nota 10 pentru tipicitatea cromatică.

blank

După bucuria ochiului, excelența continuă la nivel olfactiv. Vinul impresionează cu un buchet complex și în același timp elegant: arome de vișine, prune și fructe de pădure roșii. Pe plan secundar ies în evidență nuanțe de lemn și condimente, de la maturarea în butoaie de stejar timp de 12 luni.  Este un vin fin, amplu, rotund și moale, chiar dacă eticheta anunță un alcool de 14% insesizabil gustativ.

blank

Este dificil să faci un Pinot Noir bun, mai ales în Moldova. Pinot Noir este considerat preferatul sommelierilor, dar oenologii îi spun „obraznica progenitură a viței de vie”, datorită caracterului dificil al soiului. Tarboste Pinot Noir 2016 este unul dintre cei mai buni exponenți ai acestui soi în Moldova. Este bun acum, deși o maturare la sticlă de 3-4 ani i-ar aduce o formă superlativă. Un vin de păstrat la colecție.

blank

Odată cu „bomba” roșie din gama Taraboste, Chateau Vartely a lansat și un cupaj nou în gama Individo: Pinot Gris & Chardonnay.

blank

Roada anului 2017, 50% Pinot Gris și altă jumătate Chardonnay maturat în barique. Un vin de culoare galben pai, cu arome de fructe galbene și mere.

blank

Ambele noutăți au început să apară de curând în vinoteci, încercați-le. Ca de obicei, jos pălăria pentru cei ce fac vinuri bune!

blank

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.