Top 5 vinuri albe ieftine, dar bune

În general, experiența mea arată că un vin bun costă peste 100 de lei (≥5 euro). Asta nu înseamnă în mod expres că toate vinurile mai scumpe sunt neapărat bune și, viceversa: nu tot ce-i mai ieftin este neapărat rău. Am selectat cinci vinuri de vară (albe), mai ieftine de 100 de lei, care prezintă, în opinia mea subiectivă, un foarte bun raport preț – calitate.

1.Crisecco brut alb, Cricova, 70 lei

Dacă tot este vară și cald, începem cu un vin spumant alb, lejer și răcoritor. Brutul Crisecco este vinificat din soiul local Feteasca Albă (95%, restul 5% fiind Viorica sau Muscat, în funcţie de roadă). Produs după tehnologia Charmat, unde fermentarea secundară are loc în butoaie de inox. Note de pere, mere și citrice, alcool 11.5 – 12.5% (în funcție de serie), să-l tot bei şi bei vara.

blank

2. Blanc de Cabernet, Radacini, 61 lei

Cabernet Sauvignon vinificat în alb. Radacini Blanc de Cabernet, de o culoare galben-pai deschis, cu arome puternice de ardei dulce şi un gust proaspăt, bine echilibrat. Ceva între Feteasca Albă şi Sauvignon Blanc.

blank

3. Chardonnay 2015, Vinăria din Vale, 80 lei

Culoare galben pai, cu reflexe aurii strălucitoare. Aciditate balanţată, care te provoacă la mai mult de un pahar. Chardonnay 2015 de la Vinăria din Vale a reuşit să ia aur la Concours Mondial de Bruxelles şi argint la Decanter 2016.

blank

4. Feteasca Regală, Chateau Vartely, 78 lei

Un vin proaspăt, de un galben-pai cristalin și limpede. Produs în întregime din struguri de Feteasca Regală, vinul posedă un gust puțin mineral, vioi și de o aciditate plăcută, înnobilat cu arome fine de flori de câmp, îmbinate cu nuanțe de caise.

blank

5. Feteasca Albă, Sol Negru, Asconi, 95 lei

Un vin parfumat și bine echilibrat, 12% alcool, foarte bun pe timp de caniculă.

blank

M-am străduit să pun câte un exemplar de la câte o companie, să nu se dubleze, chiar dacă ar mai fi vinuri demne de acest top (de exemplu, Feteasca Albă, gama Orașul Subteran, Cricova; Feteasca Albă 2015, Vinăria din Vale; Pinot Grigio Radacini, etc). Sunt vinuri bune, poate fără o personalitate deosebită, dar sunt vinuri corecte, echitabile și bune de servit reci pe timp de vară.

PS: dacă vă este util un astfel de top, pls like & share, vor mai urma sugestii similare pentru rose și vinuri roșii.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.