Un lucru aparent imposibil: Pinot Noir de nota 10 în Moldova

Despre Pinot Noir se spune că este preferatul sommelierilor. Instabilitatea genetică a soiului, în combinație cu condițiile meteorologice pretențioase, face din Pinot Noir un strugure dificil de crescut și întreținut, chiar și pentru cel mai experimentat oenolog. Dacă ai ajuns să recoltezi un Pinot Noir de calitate bună, problemele abia au început – acest soi e foarte mofturos la vinificare. Acestea fiind ştiute, am rămas surprins să aflu că un Pinot Noir din Moldova, ba încă unul tânăr (din 2014), a fost premiat cu argint la Berliner Wine Trophy. Aparent, imposibil. Dar, anume acesta este sloganul lui Dan Prisăcaru, proprietarul vinăriei Minis Terrios – „Admir lucrurile aparent imposibile”.

IMG_4778 - Copy

Vinul încă nu a ajuns pe raft, eu am avut posibilitatea să degust unul dintre primele exemplare, similare celui trimis la Berlin. Fabricat în Moldova, pentru a inspira întreaga lume. Pe lângă vinuri, Dan se pricepe la descrieri.

IMG_4776 - Copy

Chiar şi cea mai seacă informaţie de pe etichetă – unde a fost îmbuteliat vinul – este descrisă cu bun gust.

IMG_4773

Dincolo de etichetă, în pahar avem un vin elegant, cu arome de cireşe şi zmeură, echilibrate de nuanţe uşoare de scorţişoară şi piper negru. A fost ţinut 12 luni în butoi de stejar franţuzesc (fiind al doilea vin aici, după un Merlot barriqat 10 luni), care i-a transmis vinului un post gust lung şi rotund. 14% alcool, care nu se fac simţite aproape deloc în gust.

IMG_4783

Va fi îmbuteliat în ediţie limitată, circa 1 900 sticle care, sunt sigur, vor dispărea rapid din stocuri. Până apare Pinot Noir-ul în vânzare, puteţi testa un alt vin de-al său: Sauvignon Blanc 2015, care costă 110 lei la Carpe Diem.

IMG_4770

Apropo, eticheta, dar şi vinul Minis Terrios a fost apreciat şi de Varlamov, în timpul ultimei sale vizite la Chişinău. 

Disclaimer: Acest blog exprimă opiniile autorului în legătură cu unele produse comerciale. Autorul nu este degustator autorizat, nu lucrează în domeniu şi nu comercializează produsele descrise.

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *