Vin din țara Dragonului Roșu

Un record de 9 200 de vinuri; 330 de jurați din peste 50 de țări ale lumii; trei zile de degustări și o timidă încercare de a înțelege fascinanta cultură asiatică, cladită pe parcursul a mii de ani.

blank

Este un foarte scurt rezumat al celei de-a 25-a ediții a Concours Mondial de Bruxelles, care s-a desfășurat în perioada 10-13 mai 2018 în districtul Haidian, Beijing din China și la care am avut onoarea să particip în calitate de jurat.

blank

Am fost, în total, patru reprezentanți din Moldova: enologul de la Chateau Vartely, Arcadie Foșnea; sommelierul Mihai Druță; micul vinificator Ion Luca și subsemnatul.

blank

N-am văzut niciodată în viață într-un singur loc atâtea camere video, aparate de fotografiat și telefoane, așa că n-a fost de mirare că un panou de la hotel ne întâlnea deja cu mutra și numele scanat.

blank

O altă curiozitate: chinezilor le place ca toți oaspeții să lase semnături pe bannere, fie că eram la hotel, la vinării sau atracții turistice. Un fel de здесь был Вася.

blank

Am avut parte de multe surprize gastronomice, gen gândaci, broaște țestoase, rață pechineză și alte gustoșenii…

blank

blank blank

Dar, trebuie să recunosc că ceremonia ceaiului și vinurile mi-au plăcut totuși mai mult…

blank

blank

Organizatorii n-au ales întâmplător această destinație: China este una din cele mai dinamice pieței ale momentului, în care crește totul ce înseamnă vin. Țara Dragonului Roșu este în prezent și piața nr1 pentru vinurile îmbuteliate din Moldova. La Mondial de Bruxelles au aplicat peste 1 000 de degustatori din China, dintre care au fost selectați pentru a fi în juriu… 50. Concurs mai mare chiar decât la Facultatea juridică în Moldova.

blank

Am jurizat pe tablete, deși chiar și aici se pot întâmpla minuni în IT, așa că un una din zile a trebuit să revenim la hârtie.

blank

Însăși competiția este fascinantă: vă închipuiți cum arată o hală în care simultan peste 330 de „sportivi” mânuiesc peste 1200 de pahare cu vin și dau verdicte nonstop?!

blank

blank

Și încă sute de alți oameni din stafful tehnic. Cred că și la sommelieri selecția a fost dură ca și în cazul juraților: tânărul de la masa noastră lucra ceas, fără nici măcar o mică abatere. Am mai fost la concursuri, dar încă niciodată nu am văzut ca sommelierul să toarne cu o precize de laborator aceeași cantitate egală în toată paharele, trei zile fără nicio picătură.

blank

Am avut parte și de colegi de echipă extraordinari: o consultantă în vinuri și turism din Olanda; o vinificatoarea din Portugalia; un profesor în eno-gastronomie chinez; un sommelier din Africa de Sud și un eonolog din Bordeaux. Patru continente la o masă.

blank

Cum se întâmplă la toate competițiile, am avut parte de vinuri foarte bune și de mostre mai slabe. Am avut, deopotrivă, Champagne din Franța, Vinho Verde din Portugalia, Rioja din Spania, dar și vinuri exotice din Algeria, Maroc, Tunisia sau Mexico. Nu am avut vinuri moldovenești în „flight”-urile mele, dar din discuția cu jurați din alte comisii, am înțeles că au fost și unele din ele – medaliate.

blank

După tasting, am avut parte de un program plin și interesant: vizite la vinării, temple și alte destinații turistice.

blank blank blank blank blank

Pe toată durata evenimentului, am făcut o echipă extraordinară cu colegii din România, în țara Dragonului Roșu am făcut o „mică unire”.

blank

În ultima zi a evenimentului s-a anunțat: Elveția este următoarea destinație a Concours Mondial de Bruxelles. Sper să ne vedem acolo!

blank

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.