Vin fără alcool

Am primit recent la degustare câteva mostre de la producătorul Mold Nord din sudul țării (cunoscut cu mărcile de vin Chateau Denovi și distilatele Crideni), iar câteva dintre curiozități vi le prezint și domniilor voastre.

blank

Deschidem cutia Pandorei cu un „vin” neunivoc. Cabernet Sauvignon 0% alcool (pe contra etichetă scrie totuși că vinul ar putea conține cel mult 0.5% vol alc.). Nu voi lansa dezbateri despre rostul unui asemenea vin. Legea prevede așa ceva (vin dealcoolizat – vin special obţinut din vin natural prin eliminarea alcoolului etilic după procedee autorizate), iar — dacă există și cerere — înseamnă că sunt rațiuni economice pentru a-l produce.

blank

Exemplarul meu cred că este destinat exportului, eticheta e în engleză, în timp ce „contra” e în rusă, cu date despre importatorul din Belarus. „Cabernet Sauvignon – vin fără alcool, roșu demisec”, scrie pe etichetă. Mai departe, voi încerca un exercițiu de traducere din rusă.

„Produs din vin natural sec roșu Cabernet Sauvignon, dealcoolizat la temperaturi mici și vacuum profund, cu adăugare ulterioară a sucului de struguri. Are o culoare rubinie, cu un buchet complex, corpolență bună, cu o dulceață plăcută și aciditate picantă. Componență: produs vinicol prelucrat, supliment alimentar antioxidant E220. Termen de valabilitate: 24 de luni de la data îmbutelierii. A se păstra la temperatură de 5 – 20℃, în încăperi ferite de reze directe ale soarelui, cu umiditatea aerului de 85% (…) După desfacere, a se păstra la frigider cel mult 48 de ore”.

Mai departe, urmează avertismentul oarecum ilar pentru un vin fără alcool: CONSUMUL EXAGERAT DE ALCOOL DĂUNEAZĂ GRAV SĂNĂTĂȚII.

blank

Să-i dăm cep, să scoatem „screw capul” mai bine zis. Vinul este mai degrabă cărămiziu decât rubiniu, cu intensitate sub media unui Cabernet Sauvignon, cu o aromă foarte răzbătătoare de gem de prune. Dulce în gust, corp sub medie și aciditate foarte slab sesizabilă. Impresia generală: mai aproape de suc de struguri decât de noțiunea de vin. Eu cu siguranță nu voi fi client la așa ceva, dar mă rog…

blank

Mai departe, desfacem un Kerner 2016, gama Piero. Kerner reprezintă o încrucișare între Trollinger și Riesling, numită în cinstea poetului și fizicianului șvab Justinus Kerner. Cunosc foarte bine acest soi grație jurizărilor la Berliner Wine Trophy și am fost surprins să-l descopăr în Republica Moldova.

blank

De fapt, vinul a fost mai sus de așteptările mele.

blank

Galben – pai, cu arome de piersică albă, flori albe, aciditate medie+, alcool moderat (12%) și gust lejer. Fără mari pretenții, dar în general curat și plăcut.

blank

Revelația de la acest producător este totuși un Cabernet Sauvignon 2011.

blank

Constat — spre regret prea târziu! — că 2011 a fost un an deosebit pentru vinurile moldovenești. Taraboste 2011, Negru de Purcari 2011 au fost niște bombe și exemplarul de mai sus vine să susține teoria unui an deosebit. Poate că nu se ridică totuși chiar la aceeași treaptă ca celelalte două, dar este buuun.

Maturat în lemn și, deja de aproape 4 ani, la sticlă, surprinde cu un buchet complex de prune afumate, lemn, ciocolată și nuanțe pământii. Tanin catifelat, gust rotund, lung. Se cere decantat.

Apropo, am un exemplar de Negru de Purcari 2011, mai găsim și un Denovi 2011. Mai are cineva alte vinuri din 2011 să ne organizăm o degustare „în orb” interesantă?

blank

You may also like...

3 Responses

  1. blank Sergiu spune:

    „producătorul Mold Nord din sudul țării ” asta e cam ca ” dupa hotare la Briceni ” 🙂 , in rest interesant .

  2. blank Marin spune:

    In tara sant asemenea vinuri fara alcool in vanzare? Daca da,in ce serie de magazine?

  3. blank Clavdia spune:

    Unde sa vinde vin fara alcagol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *