Vinuri mari de la mici producători
Așa cum s-a anunțat inițial, Purcari Wine Bar și-a propus să devină o platformă de educare a consumului de vin bun în Republica Moldova. Spun asta pentru că, dincolo de concurență și vânzări, chiar e un gest frumos atunci când Purcari pune la dispoziție investiția și arsenalul său, pentru a promova alți producători. Micii vinificatori din Moldova au fost aseară în centrul atenției la Purcari Wine Bar.
Riesling 2019 Crama Mircești
„Așezare vie: satul Mircești, raionul Ungheni. Suprafață parcelă: 0.72 ha. Anul plantării: 2016. Densitate butuci: 2.0 x 0.8m. Altitudine medie: 320m. Relief: Pantă 12º, direcție sud-est. Sol: antropic cu textură argilo-lutoasă. Recoltare struguri: 29.09.2020. Maturare: „sur-lie” 4 luni în vase de inox. Aciditate: 7.1 g/l. Zahăr: 1.1 g/l. Cantitate îmbuteliată: 1715 sticle. Descriere vin: culoare galben-verzui, floral, mere și fructe citrice exotice, aciditate suculentă, mineralitate pronunțată, textură crocantă. Servire: în pahar de tip Riesling. Asociere: mâncăruri picante, midii, pește, carne de porc cu sosuri ușoare. Apogeul de consum: 2020-2025. Temperatura de servire: 8-10℃”.
Tocmai ați citit cea mai exhaustivă contra-etichetă pe care am întâlnit-o vreodată în Moldova. O informație care „trădează” atitudinea vinificatorului Arcadie Foșnea pentru vinuri de terroir.
Feteasca Albă 2019 Carpe Diem
Cea mai bună Feteasca Albă a momentului din Moldova. Parfum de viță de vie înflorită, flori albe, aciditate, prospețime. Doar 12.5% vol. alc. Un vin etalon, simplu și, în același timp, genial. Se poate servi vara în cantitate mai mare de un pahar.
Sauvignon Blanc 2019 MinisTerrios Wines
Apare în câteva zile pe piață. Un Sauvignon Blanc care îl urmăresc de patru ani și ce are o calitate constantă an de an. Pentru că e de pe aceeași parcelă an din an, din satul Haragîș, raionul Cantemir, vinificat de același Dan Prisăcaru, criomacerare, atitudine, etc. Numai sloganul „Admir lucrurile aparent imposibile” cât face!
Novak 500 Alb de Onițcani 2018
Dacă și există cineva în Moldova care știe tot despre soiul Alb de Onițcani, acela se numește Andrei Novac. Experimentat în cupaj, cu barrique, cu diferite tipuri de barrique, diferite etape de maturare, diferite vintage, etc. Ultimul experiment se numește Alb de Onițcani 2018, maturat 10 luni în butoi de stejar Transilvania Bois. Nota 10 pentru fructe galbene, onctuozitate și 14% vol alcool care nu se resimt. Un vin gastronomic.
„The Rose 2019” Caragia Winery
New entry. Un brand proaspăt pe piața vinurilor bune. Rose ca la carte, fructat, curat, elegant. Cabernet Sauvignon 2019, regiunea „Codru”, 13% vol. alc. Discret, cu arome specifice soiului (căpșuni, fragi și zmeură), gust proaspăt și răcoritor, care confirmă buchetul olfactiv și surprinde cu o aciditate plăcută. Ediție limitată de 1 440 de sticle și un preț decent, de 140-150 mdl pe raft.
Rara Neagră 2017 Domeniile Pripa
Trecem la artileria grea. Cea mai bună Rara Neagră din Moldova. Un mănunchi de fructe bine coapte (prune, vișine), ciocolată, fructe uscate, vanilie. Și un post gust de poveste, neașteptat de lung pentru o Rara Neagră. Un vin de ediție foarte limitată.
Metafora 2018 Alta Gogu Winery
Este un joc de cuvinte subtil: „alta”, adică o altă Metaforă față de cea tradițională și „alta” însemnând înălțime în traducere din italiană ori portugheză. O figură de stil interesantă, la fel ca și exercițiul oenologic. În ecuație s-a schimbat puțin componența cupajului. În Metafora „tradițională” e Cabernet Sauvignon + Saperavi + Merlot, în timp ce în Alta e Cabernet Sauvignon + Saperavi + Feteasca Neagră. Deci, Merlot a fost înlocuit cu FN, în rest datele problemei sunt aceleași: roada 2018, 16 luni de barrique francez cu diferit grad de tostare și utilizare.
Equinox 5 Elemente 2017
Trebuie să gustați acest vin ca să înțelegeți ce forță pot avea vinurile roșii în interpretarea unui mic vinificator. 5 Elemente ale succesului sunt: Merlot (23%), Malbec (23%), Rara Neagră (19%), Carmenere (18%), Shiraz (17%). 22 luni de barrique, s-au produs doar 5 100 de sticle. Equinox produce vinuri doare din struguri proprii, de pe plantațiile cultivate conform principiilor eco în apropiere de satul Olănești.
A fost o seară de poveste și cred că cei prezenți pot confirma.
Vă așteptăm la un nou eveniment marca Purcari Wine Bar vinerea viitoare, pe 21 august. Vă rog să rezervați din timp, jumătate dintre locurile disponibile deja au fost ocupate.
Va fi efervescent!