Din inima Berlinului

Ediția cu numărul 22 a celui mai mare concurs internațional de vinuri sub patronajul OIV — Berliner Wein Trophy — a început ieri în capitala Germaniei. Peste 200 de jurați din 30 de națiuni diferite urmează să evalueze, timp de patru zile, peste 6 000 de vinuri din toată lumea. Este fascinant să participi la un astfel de exercițiu.

blank

Concursul are loc, tradițional, în incinta hotelului Best Western am Borsigturm, care a fost în întregime rezervat cu această ocazie. De fapt, ne aflăm într-o zonă istorică, pe un teritoriu care înainte era al unei fabrici de locomotive.

blank

Chiar și McDonalds arată mai frumos aici.

blank

La Berliner Wein Trophy se vorbește inclusiv românește.

blank

Mai exact, Republica Moldova este prezentă în concurs cu patru jurați: micii vinificatori Ion Luca (Carpe Diem) și Dan Prisăcaru (MinisTerrios), directorul adjunct al Proiectului de Competitivitate al USAID, Diana Lazăr și subsemnatul. Pentru mine este o ediție jubiliară – nr 5. Și-s bucuros, iată 🙂

blank

Noutatea concursului: punctarea nu se mai face pe fișe de hârtie, ca la edițiile anterioare, ci pe tablete. Fișa a rămas standard: 100 de puncte, notele minime și maxe se exclud, însă pe lângă note mai completăm și o secțiune cu o descriere scurtă a vinului.

blank

În rest, condițiile de organizare au rămas aceleași: degustare în orb, în liniște. Competiția este supravegheată de observatori de la OIV, federația concursurilor internaționale de vin VINOFED, dar și, în premieră, de către doi notari publici din Germania.

blank

Mister Chan Jun Park, director Asia Wine Trophy, ne-a anunțat că astăzi, conform calendarului lunar, este Anul Nou. Ce motiv frumos!

blank

Am avut ieri o rundă de vinuri nemțești: Dornfelder 100%, anul 2016 — nu pot să zic că roșiile sunt punctul forte al Germaniei, dar am găsit totuși un exemplar de aur. 87 de puncte (medalie de aur) au dat toți cei 5 membri ai comisiei din care fac parte. Ne-am sincronizat destul de bine.

blank

blank

Am avut și două rânduri de vinuri italiene, aici am fost mai darnici.

blank

În pahar avem două mostre din același Dornfelder, același vintage (2016), dar ce culori diferite. Unul – aur; altul – nimic.

blank

Așa arată masa la sfârșitul zilei de lucru: 50 de vinuri degustate, toate scuipate, niciunul servit.

blank

Iar așa arată conspectele mele după prima ze de tasting.

blank

Seara, în schimb, ne permitem să gustăm câte ceva gustos. Un Tempranillo din 2015 extraordinar de bun, de exemplu.

blank blank blank blank blank

Pe masa vinurilor propuse pentru jurați am găsit și un exemplar din Moldova.

blank

Berea oficială a concursului – în fiecare an una și aceeași. Jurații o consumă după sfârșitul degustărilor, pentru a tempera PH-ul după o zi cu aciditate sporită.

blank

Termin aceste rânduri (sorry pentru eventuale greșeli, n-am reușit să verific textul) și plec la o nouă rundă de degustare. Salutare tuturor!

blank

 

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.