Cricova renaşte Oraşul Subteran
Combinatul Cricova a relansat linia de vinuri „Oraşul Subteran”, la 15 ani de prezenţă pe piaţă a acestei game. Bingo pentru companie – toate cele patru soiuri sunt de origine autohtonă – în condiţiile în care specialiştii prezic un viitor luminos pentru vinurile indigene. Iată cum arată noua etichetă.
Mă opresc la un detaliu mic, dar frumos – vinurile sunt îmbuteliate cu „screw cap” (spre fericirea chelnerilor), cu mândru tricolor în frunte. Fabricat în Moldova, din soiuri autohtone.
Simboluri naţionale şi pe ambalaj.
De parcă-i o horă strămoşească, atunci când te uiţi de sus.
Dincolo de ambalaj, ne interesează mai mult conţinutul. Prima noutate este Feteasca Albă 2015, în premieră, vin cu IGP – Indicaţie Geografică Protejată. Strugurii provin de pe cele 25 de hectare de Fetească, deţinute de companie în regiunea viti-vinicolă Codru. La culoare avem un galben pai discret, arome florale şi numai 11.5% alcool. Iată-l, vinul potrivit pentru vară: uşor, răcăritor, care nu „bate tare” în cap. Mult băubil.
Al doilea alb nou este Viorica – un soi care mai creşte doar în Moldova şi doar Cricova îl are în cantităţi semnificative. Mai este un producător din Străşeni, pare-mi-se, dar îl are în volume mici. Viorica este un soi de struguri tehnici perfect acomodat la clima din Moldova. Spre exemplu, în 2012, când a fost secetă, acesta a rodit cel mai bine. Avem în sticlă un vin elegant, cu arome persistente de busuioc şi coajă de lămâie, culoare galben-verzui, cu o aciditate vivace. Un sommelier din Ucraina îmi zicea că din Moldova i-a plăcut cel mai tare acest vin, probabil, pentru că i se pare exotic.
Ambele vinuri albe trebuie servite neapărat reci, cu mâncăruri uşoare: brânzeturi, salate, legume sau bucate din peşte. Mai spre seara, când se lasă răcoare şi pregătim în ceaun ceva mai temeinic, putem trece la roşu. Două exemplare noi de la Cricova – Rara şi Feteasca Neagră.
Rara Neagră îi rară: compania are doar 6 hectare cu acest soi lânga satul Găvănoasa din sudul Moldova. Roada 2015 a rezultat într-un vin foarte moale şi catifelat.
Am lăsat la urmă „bomba” de la Cricova – Fetească Neagră 2015 – un vin rubiniu, cu gust de coacăză, sâmbure de caise şi piper. Eu cred că organismul unui moldovean este predispul genetic la un astfel de vin: el s-a produs aici din moşi-strămoşi, respectiv, îl vom percepe mult mai bine decât un Shiraz, de exemplu. Feteasca Neagră va merge extrem de bine alături de o friptură cu mămăligă. 14% alcool sunt foarte bine mascate aici, a fost o surpriză să le descoper pe etichetă. Vinul poartă IGP-ul Valul lui Traian, făcut în sud, la ferma agricolă Cricova Găvănoasa.
Eu cumpăr „Oraşul Subteran” cu 57 de lei la magazinul de firmă al companiei, în retail poate fi cu câţiva lei mai scump. Chiar şi aşa – ieftin şi bun – asta e despre această linie.
Cricova este o întreprindere de stat şi ceea ce mă bucură – spre deosebire de o altă companie similară – face vinuri bune.