IWCB: 47 de medalii pentru vinurile din R. Moldova
47 de vinuri și divinuri din Republica Moldova au fost distinse cu medalii de aur și argint la International Wine Contest Bucharest 2018 (IWCB). Competiția s-a desfășurat în perioada 1-4 noiembrie, la Iași, România, eu având onoarea să particip la concurs în calitate de jurat.
Astfel, 37 de vinuri și divinuri din Moldova au luat aur, iar alte 10 — argint. Este un rezultat remarcabil, mai ales că balanța a înclinat greu spre medalie de aur, care „cântărește” mult mai mult decât un argint. Ca să ia aur, vinul trebuia să fie punctat cu cel puțin 85 puncte de către toți jurații din comisie, respectiv, un panel internațional de degustatori trebuie să afirmă un unison că vinul este bun.
Cele mai multe medalii de aur le-a obținut Fautor, urmată de Chateau Vartely și Vinăria din Vale. Dintre micii producători, s-a remarcat MinisTerrios cu Roșu Împărat. Personal, am descoperit aici niște vinuri extraordinare de la Vinuri de Comrat (98 Hectare și Plai Moldova), pe care le-am punctat cu aur. O altă descoperire — Rose Artitude 2017 de la Doina Vin, care merită atenție. Cu aur am punctat Taraboste alb 2017 sau Chardonnay 2016 barrique de la Fautor — aceste vinuri au concurat într-o competiție strânsă cu Chablis-uri și, iată, s-au făcut remarcate în „blind”.
Pe bună dreptate, Vinuri Ialoveni s-a făcut observată cu două vinuri excepționale: din 1990 și 1994. De la Purcari am avut onoarea să gust printre primii noul spumant Grand Cuvee, ediție limitată, pe care am punctat-o, binemeritat, cu aur. Iat lista vinurilor „de aur” (obvervați că sunt și mostre din gama „entry level”):
Alte 10 vinuri au primit medalii de argint.
În total, la IWCB au fost jurizate 600 de probe din mai multe țări, de către un juriu internațional. Din Republica Moldova, au mai fost Diana Lazăr, vicedirector la Proiectul de Competitivitate al USAID și Elizaveta Breahnă, de la Oficiul Național al Viei și Vinului.
IWCB este singurul concurs din Europa Centrală și de Est acreditat deopotrivă de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV) și de Federația Internaționala a Marilor Concursuri de Vinuri (VINOFED), instituții care au delegat observatori la concurs.IWCB este la cea de-a XV-a ediție, gazda evenimentului fiind Muzeul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iași, muzeu dedicat Culturii Cucuteni.
Am remarcat o organizare excelentă a acestui concurs. De exemplu, pentru că lumina din muzeu nu era suficientă pentru un așa tip de eveniment, organizatorii au adăugat lumină suplimentară. Temperatura de servire a fost respectată chiar și atunci când era jurizată a 2-a probă, iar panelul era format din oameni cu expertiză mare în domeniu.
IWCB 2018 a fost o ediție minunată. Am avut noroc de vinuri bune, de oameni frumoși și un program cultural captivant.
Le mulțumesc din suflet lui Cătălin, Daniela și Ruxandra Paduraru, dar și tuturor oamenilor cu care am făcut echipă la Iași!