Moldova participă la Berliner Wein Trophy

Ediția de iarnă, cu numărul 21, a concursului Berliner Wein Trophy a început astăzi în capitala Germaniei. Este vorba despre una dintre cele mai mari și mai stricte competiții de vinuri din lume. Moldova participă cu vinuri în concurs, dar și cu reprezentanți în juriu (Dan Prisăcaru de la crama MinisTerrios, Ion Luca, proprietarul Carpe Diem Wines, dar și subsemnatul).

În această ediție au fost înscrise peste 6 000 de vinuri din toată lumea, un record pentru istoria competiției. Aproape 200 de jurați de diferite naționalități apreciază aceste vinuri în orb, după metoda de punctare a OIV.

Seminarul de instruire dinaintea concursului: nu avem dreptul la opinie personală, ci se așteaptă o apreciere profesionistă a vinului. Deci, nu după criteriul îmi place/nu-mi place, dar care sunt puntele forte și/sau slabe ale vinului.

La medalii au dreptul doar 1/3 dintre vinuri. Liniștea dinaintea furtunii: experți în vinuri din 3o de țări se vor așeza în curând la mese și vor da start degustărilor.

În timpul evaluării, jurații nu au dreptul să vorbească sau să schițeze gesturi, să nu influențeze în niciun fel alt jurat.

Vom degusta cel mult 48 de probe de vin: niciuna nu este băută.

Seara, după încheierea primei zile de concurs, o parte din cele 6 000 de vinuri vor fi propuse spre degustare la cină, deja cu eticheta deschisă.

Trebuie de menționat că Ion Luca este deja mai mulți ani la rând președinte de comisie, o apreciere înaltă a experienței sale de degustător.

Berliner Wein Trophy este organizat sub patronajul OIV și a Organizației Internaționale a Enologilor și, din această perspectivă, este cea mai strict monitorizată competiție de vinuri din lume.

You may also like...

1 Response

  1. 7 februarie 2017

    […] făcut parte, în perioada 2-5 februarie 2017, din juriul internațional al Berliner Wein Trophy – cea mai mare competiție de vinuri din lume (sub patronajul OIV). Am avut de degustat patru […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *