O incursiune în vinurile georgiene. QVEVRI

Панымаэшь, дарагой… în Georgia am fost, până acum, numai cu gândul și cu sufletul, cu trupul – niciodată și tare îmi pare rău, Вах!

1459747_10152022927478188_1525031313_n

Și până a ajunge fizic acolo, călătorim virtual. Zilele trecute, vinoteca Carpe Diem ne-a oferit posibilitatea să cunoaștem Georgia nu doar de pe wikipedia, dar și organoleptic.

thumb_img_2826_1024

Am degustat zece vinuri, mai multe dintre ele fiind produse după tehnologia QVEVRI, patentată cu vreo 8 mii de ani în urmă de georgieni. Gaumarjos!

thumb_img_2805_1024

În general, ca națiune vinicolă ar trebuie să facem „jos kepka” în fața georgienilor. Din peste 4 000 de soiuri vinicole cultivate în lume, 525 provin din Georgia. Gruzinii au peste 50 de soiuri indigene vinificate comercial, pe când noi, cu greu, numărăm zece soiuri autohotone și unele din ele – doar pe hârtie.

Qvevri este tehnologia de vinificare georgiană, înscrisă în patrimoniul UNESCO. Vinul este fermentat și păstrat în vase de lut ținute în pământ. Aparent, totul se face contrar legilor vinificației moderne, de la controlul temperaturii, până la igienă și, cu toate acestea, tehnologia această „primitivă” funcționează deja de 8 000 de ani.

qwervri

Atunci când guști vinurile georgiene, trebuie să uiți de stilul tradițional cu care suntem obișnuiți noi, să uiți de lumea veche și lumea nouă; vinul goergian e altceva.

thumb_img_2810_1024

În acest pahar nu este un vin licoros, un dulce sau un alb învechit. Este un vin alb sec din roada anului 2015 din Rkatsiteli. Qvevri 100% – în premieră am băut vinuri albe taninoase. În general, prima impresie că majoritatea vinurilor albe au vreun defect, dar dacă dai la o parte această impresie, descoperi o trăsătură aparte caracteristică vinurilor qvevri.

thumb_img_2832_1024

Cel mai renumit soi alb georgian este Rkatsiteli (care, apropo, se vinde în SUA cu numele Katsiteli, din cauza pronunței dificile RK la începutul cuvântului). La roșii, lider incontestabil este Saperavi, pe care îl cunoaștem și noi în Republica Moldova. Un vin foarte complex, greu, uitați-vă numai ce piciorușe a lăsat pe pahar!

thumb_img_2822_1024

Este aproape imposibil să reții multitudinea de soiuri georgiene: Colicouri, Mtsvane, Chkaveri, Tsolikouri, Otskahanuri și tot așa. Dacă vreți să încercați un vin 100% local, căutați să fie indicată tehnologie „QVEVRI” pe etichetă, în general, din regiunea Kahetia – cea mai importantă zonă vinicolă a Georgiei.

thumb_img_2817_1024

Principala concluzie după degustarea Georgiei, este că acest vin trebuie băut la el acasă, ca să fie mai bine înțeles.

30321148693_5b53800ad7_k

Mulțumim Carpe Diem pentru incursiunea interesantă în istoria vinurilor Georgiene!

Comentează

comentarii

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *