Vinul Mănăstirea de la Gitana Winery și prepelițele crocante de la KiKu
Un tribut adus istoriei. Un caracter puternic definit de valori și spiritualitate profundă sculptată în timp de legende. Toate acestea se regăsesc în buchetul Vinului Mănăstirea (Riesling de Rein Cru 2014) de la Gitana Winery. Vinul provine din strugurii de pe un terroir irepetabil și este produs sub ochiul vigilent al vinificatorului celebru, Nicola Tucci.
LILIANA DULGHER, Gitana Winery:
“Spiritualitate, istorie, valoare,caracter, filosofie. Riesling de Rein, Mănăstirea Rornbach. Vinul Mănăstirea Rornbach a provenit din strugurii culeși din plantațiile vinăriei Țiganca, aflate la sudul Republicii Moldova, în zona vitivinicolă Valul lui Traian. Acești struguri au fost culeși târziu de pe cea mai înaltă colină cu cea mai bună expoziție solară, acolo unde a existat o mănăstire: Mănăstirea de Rornbach. Acest vin a fost maturat în butoaie mari de stejar, în beciurile Gitana timp de șase luni, cu aplicarea metodei de batonaj o dată în săptămână. Vinul are o culoare galbenă a paiului cu reflexii verzui, un vin intrigant. Un vin cu arome de miere, coajă de portocală, șofran, flori albe și piersici. Acest vin vă va lăsa cu un post gust lung și fructos. Un gust cu note minerale, piersici albe și specii aromate. Poate fi servit ca un vin de meditație, împreună cu un aperitiv ce exprimă caracter și originalitate. ”
Un produs cu asemenea calități este prepelița crocantă de la restaurantul KIKU, acreditat ”Wine Friendly” în cadrul programului lansat de Oficiul Național al Viei și Vinului în parteneriat cu Proiectul USAID de Competitivitate. Prepelița crocantă servită în mariaj cu vinul Mănăstirea de la Gitana Winery amplifică starea de vis și meditație și este adresată celor care împărtășesc tot ce au într-o comuniune spirituală – familială, amicală sau hedonistă.
PETRU CHICU, restarant Kiku
“Legendă, perseverență,comuniune, avânt, autor. Prepelițe crocante. În primul rând prepelițele se iau și se spală foarte bine și le pârlim la foc deschis. Le asezonăm cu sare și piper , peste câteva minute le condimentăm cu condimente uscate. În coținutul lor este boia dulce, usturoi și “Khmeli Suneli”. Pentru ca aceste condiment să se asimileze bine cu carnea, le punem pe câteva ore la frigider. Prepelițele scoase din frigider, sunt tăiate în două și le punem pe o tigaie încinsă bine și le călim să devină crocante. În final când prepelițele sunt gata, crocante și suculente în interior, noi le amplasăm pe platou împreună cu o mână de salată de valeriană și câteva roșii cherry tăiate în patru și presărate cu sare și piper, puțin stropite cu ulei de măsline și oțet balsamic. Aceste prepelițe a la Kiku se potrivesc foarte bine cu un vin alb, sec, cu arome fructoase și florale.”
Dare to be Wine Friendly(Îndrăznește să fii Amic al Vinului) și urmărește-ne pe pagina de Facebook Wine of Moldova: https://www.facebook.com/wineofmoldova/app/785775811544668/ pentru a cunoaște Vinul Moldovei, oamenii care îl crează, precum și pentru a deprinde cultura consumului calitativ și conștient de vin.
Despre Gitana Winery
Vinurile Gitana sunt vinuri complexe și elegante, create într-un stil deosebit, care reușesc să cuprindă în esența lor specificul și caracterul zonei din care provin, Valul lui Traian. Experții în domeniu susțin că această regiune este una dintre cele mai bune din Republica Moldova pentru cultivarea soiurilor de struguri pentru vinurile roșii și licoroase, datorită condițiilor de mediu, asemănătoare celor din renumitele zone viticole Bordeaux (Franța) și Piemont (Italia). Amplasarea plantaţiilor (360 de ha de viţă de vie) pe versanți cu expoziție sud-vestică, solurile fertile, dar şi influenţa pe care o are asupra climei poziţionarea în vecinătatea Codrilor Tigheciului şi a Mării Negre asigură condiţii excepționale de maturare a strugurilor. Principalul obiectiv al Vinăriei Țiganca este acela de a se asigura că vinurile Gitana păstrează în aromele şi structura lor identitatea personală a fiecărui tip de struguri, astfel încât tipicitatea soiurilor să fie cât mai puţin influenţată de intervenția umană. Vinăria Țiganca pune mai presus de orice calitatea vinurilor, având ca fundament tradiţia şi „know-how-ul” în acest domeniu.
Despre Programul „Wine Friendly”
Distincția „Wine Friendly ” este oferită de Oficiul Național al Viei și Vinului celor mai bune restaurante din țară, care, în urma unui proces riguros de selecție, evaluare și perfecționare profesională, primesc Acreditarea de Calitate în Servirea Vinului. Procesul de acreditarea a localurilor se desfășoară în conformitate cu standardele de calitate în domeniul serviciului de vinuri, sub egida Asociației Europene de Sommelier.
Cele 12 restaurante care au primit deja distincția de „Wine Friendly” sunt: Pani Pit, Codru, Oliva Riscani, Kiku, Propaganda, Buffalo, Pegas, UpTown, Qbar, Gastrobar, Vatra Neamului și My Cafe. Logo-ul „Wine Friendly” aplicat la intrarea în localuri reconfirmă nivelul înalt de calitate al servirii vinului, deținerea unui asortiment larg de vinuri autohtone, precum și o atmosferă prietenoasă, oferte speciale și evenimente de promovare a culturii consumului vinului de calitate.