Atenţie, vin Lupi! (de la Gitana)
Trebuie să recunosc, spre mare mea ruşine, nu am degustat până acum vinul Lupi de la Gitana. Această scăpare a mea a devenit de-a dreptul blamabilă când Lupi a câştigat Decanterul (cel mai bun vin în roşu) la recentul Vernisaj Efervescent. Aseară, în sfârşit, am reparat greşeala şi am înţeles de ce Lupii au atacat Vernisajul.
Lupi este un cupaj cu mult caracter. Saperavi, Cabernet şi Merlot – trei soiuri care au fost maturate separat şi ulterior cupajate. S-au înfrăţit, aşadar, nuanţele caucaziene cu cele franţuzeşti timp de 4-6 luni în barrique de 225 litri din stejar american, iar pe urmă vinul s-a mai maturat 2 ani în butoaie mari de stejar. 2012 – tocmai bun de deschis acum.
De unde vin Lupii? Plantaţia de Saperavi a vinăriei Gitana se află sus în deal, în Codrii Tigheci, iar dimineaţa la cules (iar culesul de Saperavi de face târziu în noiembrie) muncitorii au dat de lupi. Chit că este o rezervaţie în care nu se permite vânatul acolo. Aşa că a decis familia de vinificatori de la Gitana să dedice acest vin micăi familiei de lupi din zonă, unde pui că-i un vin cu mult caracter. Frumos. De altfel, lupii sunt pe contraetichetă la Lupi.
Mai departe: în pahar avem un rubiniu intens, cu un buchet intens. Sunt mure și fructe, adaugate cu ciocolată, cafea şi nuanţe de lemn. Oh, fraţilor, la o raţă coaptă, la o gâscă cu mere, ba chiar şi la un grătar, acest vin face veşnică armonie!
Lupi se vinde (şi se vinde bine) în România, am avut multe feed-back-uri de la oameni de acolo, aşa că dacă vă duceţi în România şi nu ştiti ce cadou să luaţi – mizaţi pe Lupi!
Şi nu doar în România pleacă Lupi. Poftim dovada foto.
De altfel, Lupi este cel mai bine vândut, pe plan internaţional, vin din portofoliul Gitana. Faptul că se vinde în străinătate cu 20 de euro (acasă e mai ieftin) vorbeşte de la sine despre calitate.
PS: Am mai scris anterior şi despre o altă „fortăreaţă” de la Gitana – Mănăstirea Rohrbach.