Crame dintr-o altă Moldovă

Punct final la IWCB – cel mai important concurs de vinuri din Europa de Est. Juraţii şi-au spus astăzi ultimul cuvânt, iar în 5 zile urmează să aflăm cine sunt marii câştigători. Vă reamintesc, la competiţie au fost înscrise aproape 200 de vinuri din Moldova, din totalul de circa 1 500 de probe. IMG_6936

Trebuie să vă spun că şi în afara concursului, juraţii au un program destul de interesant şi încărcat. În scurta şedere la Focşani, am avut ocazia să vizitez trei crame din Moldova de peste Prut. Casa Ochean – o afacere de familie condusă de Mariana Ochean – este una dintre ele.

Crama-Casa-Ochean-x

Aici se organizează degustaţii într-un mediu natural extrem de plăcut.

IMG_6989

Câteva soiuri locale, plus un cupaj destul de neobişnuit pentru noi: Fetească Albă cu Tămâioasă Românească.

IMG_6999

După câteva vinuri degustate, a venit momentul de selfie. Domnul de lângă mine Cosmin Tudoran, Profu’ de vin de la vinosfera.ro.

IMG_6983

Ia, uitaţi-vă, cât de frumos explică el ceea ce mă întrebaţi voi cel mai des: care-i cel mai bun vin?!

Să nu ne abatem de la temă: excursia continuă, graţie fondurilor europene, Crama Ochean are parte de tehnologii performante.

IMG_6995

Un înalt membru al delegaţiei noastre remarcă: tehnologia e Made in Italy, dar denumirea sună moldoveneşte.

IMG_6996

De la afacerea de familie mergem la Vincon Vrancea – unul dintre granzii producerii de vinuri în România. Fondant în 1949.

IMG_7003

Se observă foarte bine aici combinaţia dintre trecut şi prezent.

IMG_7006

În fabrică, reprezentanţii sectorului oenologic din Republica Moldova suspină: tot ceea ce vine cu sprijinul UE în România la noi se face cu resurse proprii şi credite mari.

IMG_7008

Creativitatea debordează la Vincon Vrancea SA. Domnul sau doamna căţărată pe butoi, ţine în mână „nectar şi raze de soare în pahar”, dacă nu aţi înţeles cumva.

IMG_7009

Butoaie vechi VS noi la Vincon, cam ca la Cricova noastră.

IMG_7011 IMG_7014

Trei vinuri degustate la Vincon, toate bune, dar cam scumpuşoare a mon avis: 8-10 euro.

IMG_7017

Ultima vinărie vizitată şi cea mai impresionantă: Crama Gîrboiu. Vii tinere, plantate şi întreţinute corect. Un mare atu în condiţiile în care 75% din vin se face în vie, nu în butoaie.

IMG_7022

În butoaie de stejar franţuzesc se maturează, probabil viitoarea, „bombă” de la Gîrboiu.

IMG_7031

Roşu şi Negru în beciul Gîrboiu.

IMG_7032

Apropo, surprinzător aflăm că oenologul şef de la Crama Gîrboiu este moldovean. Nu degeaba credeam eu că vinurile de aici sunt printre cele mai bune în România 😉 De altfel, moldovenii mai conduc vinificarea la Cotnari şi Ceptura, două companii de calibru mare în România.

IMG_7033

Încă o tangenţă cu Republica Moldova descoperită în curtea de la Gîrboiu – sticlă importată de la Glass Container Company din Chişinău.

IMG_7034

Fiica proprietarului – Livia Gîrboiu – „argint viu”, cum se spune la noi.

IMG_7038

Surpriza serii – vinul din soiul local Şarbă – prima data în viaţă am degustat aşa ceva. Un soi semiaromat, încrucişare de Tămâioasă Românească şi Riesling Italian (ceva similar cu Viorica noastră, numai că altfel).

IMG_7040

Acestea sunt, foarte pe scurt, cramele (care am reuşit să le văd) în Moldova de peste Prut. Nu-i zic „cealaltă”, că nu este.

 

 

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *