Ziua vinului: pro şi contra
Cum se întâmplă în fiecare an şi, cum e firesc să fie, Ziua Naţională a Vinului a stârnit mai multe reacţii, mai ales în mediul virtual. De exemplu, bloggerul Mihaela Roşcov a numit aceast eveniment „Ziua Beţiei Naţionale”, iar blogul lui Eugen a opinat că ar fi o sărbătoare „depăşită”. Tulburat Facebookul de sărbătoarea tulburelului!
Nu lucrez la Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, nu am absolut nicio legătură cu organizarea sărbătorii şi nici măcar nu ştiu ce companie s-a ocupat de eveniment. Subliniez asta ca pe un argument că am o opinie independentă VS Ziua Vinului: nu trebuie să „laud”, nici să critic, scriu aşa cum îmi dictează conştiinţa.
Beţie naţională? Să nu exagerăm: nu cred că în PMAN a fost a zecea parte din populaţie a RM şi nu toţi au fost beţi. Eu, de exemplu, am fost şi la Oktoberfest în Germania şi pot să-mi permit o comparaţie subiectivă: acolo am văzut mult, mult mai mulţi oameni beţi decât la Ziua Vinului. La ediţia din 2013 pe care am vizitat-o s-au pierdut: 1 065 paşapoarte, 320 de telefoane mobile, 300 de genţi şi rucsace, 50 de camere video şi chiar un Segway. E un tablou foarte firesc pentru Munchen în perioada Oktoberfestului şi nimeni nu-şi face probleme. Cei mai super-beţi sunt duşi cu ambulanţa şi achită amenzi grase, turiştii sunt veseli, producătorii de bere – şi mai veseli. Nemţii nu-şi toarnă cenuşă în cap, ci profită de slăbiciunea oamenilor faţă de băutură.
E clar că mulţi oameni beţi la un loc nu este cel mai frumos tablou, dar până la urmă, PMAN este o oglindă a societăţii moldoveneşti. Asta e Moldova, da, cu mulţi oameni care beau peste măsură. Mă gândesc că zilnic în satele Moldovei se adună mai mulţi oameni beţi decât într-o zi în PMAN, dar pe ei nu-i vedem, nu-i pescuim cu camera la TV… Ziua Vinului, cu şcolile de degustare, cu eforturile vinificatorilor de a „civiliza” consumul de vin, în schimb, ne stau ca o bârnă în ochi. Evident, şi eu mi-aşi dori ca de Ziua Vinului să fie totul frumos şi civilizat ca la Opera din Viena, dar… să nu ne supărăm pe oglindă.
Statul cheltuie bani… Nu mai cheltuie statul nici o pleaşă. Ziua Vinului este finanţată din Fondul Viei şi Vinului, care la rândul său, se compune din contribuţiile producătorilor de vin. Deci, producătorii îşi finanţează un eveniment propriu, la care oamenii pot veni şi asculta, de exemplu, un concert gratuit… dacă nu vor să bea vin dinadins.
Producătorii câştigă bani… Da, este o ocazie bună pentru întreprinderile noastre, afectate de embargouri şi deprecieri ale valutei în regiune, să câştige un ban. Ca să finanţeze viticultorii, producătorii de sticlă, dopuri, etichete, carton, etc. Şi, totodată, Ziua Vinului e un bun prilej pentru vinificatori să-şi arate produsele proprii şi să le vadă pe ale concurenţilor. Nu cred că se găseşte vreun vinificator care nu a tras o raită pe la alţii, să vadă „cum la ei”. Schimb de experienţă, good. Iar ce s-a vândut ieri în PMAN este înzecit mai bun decât ce se vinde pe ultimul raft de jos în magazine – cel mai solicitat raft.
Poate anulăm? Sărbătoarea Vinului a fost instituită de preşedintele comunist Vladimir Voronin, deşi regretata directoare de la Moldexpo, Natalia Ciocan, îmi spunea că-i ideea ei. În fine, nu contează. Nu eram de acord nici eu cu ediţiile în care guvernarea serba triumfalist, bodygarzii ţineau coridor lui Voronin, Lupu sau Tarlev, ei dansau frumos, iar mulţimea era ţinută departe. Ieri şi alaltăieri, bunăoară, ministrul Agriculturii, Eduard Grama, era cu „poporul”, discuta cu oamenii, cu expozanţii, iar oamenii nu au fost stingheriţi de bodygarzi. Chiar dacă incidentul cu „căldarea de lapte” nu era departe.
În timp ce noi ne dorim să „reformatăm” evenimentul, România, de exemplu, îşi doreşte să aibă măcar ceva similar ca la Chişinău. Iată ce a scris astăzi Cătălin Păduraru, CEO la International Wine Contest Bucharest: „Felicitări, Moldova! Mulţumim pentru exemplu”.
Standurile companiilor sunt urâte. Da, deşi gusturile nu se discută, prea pestriţe îs expoziţiile. Poate ar fi cazul de uniformizat, dar – iarăşi – haideţi să ne uităm în oglindă. În curtea casei voastre e tot aşa de frumos ca în centru la Viena? Da saraiul, da coştireaţa, da WC-ul din grădină?! Asta e – vom avea un târg frumos cum e în Europa de Crăciun la… Paştele cailor şi nu vinificatorii sunt de vină.
Felicitări vinificatorilor care au lucrat de sărbătoarea lor! Şi e bine că are ce comenta lumea!