Merită descoperit: Chateau Cojușna (Migdal P)

Am mai fost în urmă cu câțiva ani la această vinărie, dar atunci priveam cu alți ochi realitățile. Ceea ce am văzut la o vizită mai recentă, însă, m-a impresionat: cred că Chateau Cojușna (Migdal P) este o bijuterie vinicolă care merită să fie descoperită atât de turiști, cât și de amatorii de vinuri bune.

blank

Întreprinderea a fost construită în 1995 de la zero și reprezintă o investiție privată masivă. Este amplasată în Cojușna (25 minute am făcut cu mașina din centrul Chișinăului) și dispune de o fabrică modernă de producere a vinurilor şi divinurilor, dar şi un complex turistic.

Igiena în cramă — este ceea ce vorbește în primul rând despre o vinărie — totul curat ca în laborator. Acestea sunt mici detalii pe care nu le observi când mergi ca turist, de asta ziceam la început că am văzut cu alți ochi Chateau Cojușna.

blank

Știți voi că oamenii din domeniul vinului sunt o castă aparte: poftim, canalizație personalizată.

blank

Secția de maturare a vinurilor: în mare parte stejar de Caucaz, butoaie mari de 12 tone și tradiționale barriquri.

blank

Alături — o sală mare de degustare.

blank

Intrăm și în secția de maturare a divinurilor.

blank

„Cognac”-ul se odihnește în butoaie speciale.

blank

Într-o sală alăturată — Alambic, distilator performant de origine franceză. Chateau Cojușna produce și grappa.

blank blank

Să intrăm în beci, atenție la cap!

blank

O extraordinară galerie subterană face legătura între două blocuri distincte.

blank

Peste 175 de mii de sticle de vin sunt păstrate în colecția subterană…

blank

Majoritatea vinuri de desert — Marsala — un soi care practic nu se mai întâlnește azi.

blank

Cum altfel să arate ușa într-un beci?!

blank

Punctul culminant însă este în sălile de degustare: sunt patru la număr, fiecare într-un stil aparte.

blank

blank blank blank

Întreprinderea este amplasată, în total, pe o suprafață de 4 hectare, totul aranjat ca la carte.

blank

În proces de construcție sunt și câteva căsuțe pentru cazarea turiștilor. Chateau Cojușna va deveni inevitabil un punct de atracție pentru turiști.

blank

Întreprinderea are viile proprii amplasate în preajmă — regiunea vitivinicolă Codru.

blank

Dincolo de aspectul turistic, am apreciat evoluția vinăriei în domeniul calității. Am plecat acasă cu trei vinuri noi — roada 2017 — primele vinuri certificate cu IGP „Codru”.

blank

Feteasca Albă 2017 — un vin pe care l-a remarcat și Master of Wine, Caroline Gilby, în timpul vizitei sale la Chișinău. Nuanțe florale și prospețime, aciditate echilibrată.

blank

Tipic și Sauvignon Blanc-ul 2017 — arome de coacăză, citrice și nuanțe vegetale.

blank

Vinăria a fost consultată de către doamna Elizaveta Breahnă, de la Oficiul Național al Viei și Vinului.

blank

Ceea ce m-a dat jos este prețul: circa 70 de lei în comerț, merită cu îndesat.

blank

Chateau Cojușna este deschisă pentru vizite în timpul săptămânii (excursiile costă de la 120 la 750 lei), iar pentru grupuri mai mari de 8 persoane se organizează tururi și în week-end. Vizitați neapărat această vinărie, nu o să regretați!

You may also like...

2 Responses

  1. blank Silvia Vilvu spune:

    Vreu sa fac o comanda pentru excursie, dar nu reusesc. Va sunt recunoscatoare de un mesaj la adresa mea de email

  1. 28 septembrie 2022

    […] n-ați ajuns încă la Chateau Cojusna, recomand să o faceți! E la 25 minte de Chișinău, ai ce vedea și — mai ales — ai ce gusta […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *