Nou: Piatra Neagră 2017 Chateau Cojusna

După ce a lansat două vinuri în gama de sus — Piatra Roșie și Piatra Albă — Chateau Cojusna a mai scos la iveală o „rocă enologică” de valoarea: Piatra Neagră 2017.

blank

Este un cupaj complex din trei soiuri roșii. Cabernet Sauvignon, Merlot și Saperavi — un fel de Bordeaux blend autohton, din roada anului 2017. S-au făcut cinci ani de atunci. Iar după observațiile mele ne-empirice, vârsta de cinci ani, este foarte potrivită pentru vinurile roșii din Moldova. E o vârstă în care taninurile se șlefuiesc, vinul capătă complexitate, dar în același timp păstrează încă fructul proaspăt.

blank

Vinul a fost maturat 18 luni în butoi de stejar. Îmbuteliat la începutul anului și pus la odihnă la sticlă pe încă jumătate de an. Eu am făcut rost de el la începutul verii, dar nu știu de ce, l-am deschis abia acum.

blank

Îmbuteliat în ediție limitată, cu numărul individual al sticlei imprimat pe capișon, bun de servit acum, dar și de păstrat în colecție. Are 14.0% vol. alc. și „coloană vertebrală” sub formă de aciditate care îl recomandă pentru o dezvoltare ulterioară.

blank
blank

În pahar avem un vin rubiniu intens, închis la culoare, cu un buchet complex dominat de fructe negre (cireșe negre, prune, fructe de pădure). Secundar, apar nuanțe de ciocolată și ceai negru, rotund, catifelat și cu post gust mediu spre lung. Splendoare în pahar!

blank

Producătorul recomandă să-l servim alături de steakuri, carne de miel sau cașcavaluri nobile. Eu l-am savurat cu pâine de casă, „iepurească”. O combinație de gusturi și arome care stă impregnată în subconștientul nostru, la nivel de ADN. Bun!

blank

Hai în turism!

Dacă n-ați ajuns încă la Chateau Cojusna, recomand să o faceți! E la 25 minte de Chișinău, ai ce vedea și — mai ales — ai ce gusta acolo!

Întreprinderea a fost construită în 1995 de la zero și reprezintă o investiție privată masivă. Este amplasată în Cojușna și dispune de o fabrică modernă de producere a vinurilor şi divinurilor, dar şi un complex turistic. Mai multe detalii, găsiți pe site-ul vinăriei:

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.