Chateau Cristi lansează o nouă ediție a Cuvee Rouge Royal

Chateau Cristi anunță lansarea a patru vinuri roșii de top, iar cap de afiș este o nouă ediție a flagmanului Cuvee Rouge Royal. Este a doua ediție a celebrului blend, după recolta din 2016. Mai bine de 4 ani s-a lăsat așteptată această lansare!

blank

Se numește Cuvee Rouge Royal deoarece anume acest tip de cupaj — Cabernet Sauvignon, Merlot și Malbec — era livrat de boierul Vladimir Cristi la curtea imperială rusă. Vinul oferă, într-adevăr, o experiență regală. Prima ediție a blendului a impresionat publicul, iar, în umila mea opinie, noua ediție va fascina și mai mult!

blank

Așadar, vorbim despre Cabernet, Merlot și Malbec, în proporție de 60:20:20%, din sudul țării, recolta anului 2020 (n.a. – anul pandemic a generat un vintage foarte bun la vinurile roșii). Vinul din Cabernet Sauvignon a fost maturat 14 luni în barrique francez, în timp ce Merlot și Malbec — 12 luni.

blank

Am degustat vinul împreună cu participantele atelierului de pâine al Dinei Zaiaț. Și am parcurs, ca la carte, toate „simptomele”, care ne demonstrează un vin excelent:

– culoare rubinie intensă, strălucitoare; arome care ies mult din pahare (buchet complex de fructe de pădure, vișine, prune, condimente, ciocolată, etc-etc), aciditate și alcool extrem de bine integrate, dar și taninuri bine conturați. Împreună cu fetele am numărat și post-gustul în secunde, cu verdict unanim: de lungă durată!

Un vin suculent, cu bună speranță de viață, iar comparația cu 2016 ne-a arătat cum se poate înnobila un vin cu anii.

Va costa 250-260 mdl pe raft, iar la acest preț se recomandă a fi unul dintre cele mai bune cupaje roșii ale momentului! Ediția precedentă a luat aur la mai multe concursuri, inclusiv Mondial de Bruxelles; fără dubii, că și noul cupaj va fi recunoscut internațional.

blank

Alte două noutăți reprezintă, la fel, cupaje:

  • Malbec & Saperavi 2021
  • Cabernet & Saperavi 2019

În ambele vinuri, Saperavi este un partener minor, cu până la 30% în cupaj. Asamblajele au fost făcute după ce Saperavi a fost maturat 18 luni în stejar francez, în timp ce Malbec și Cabernet – 12 luni.

blank

La fel, a doua ediție a acestor cupaje, după ce prima a fost out of stock.

Strugurii de Cabernet provin de pe o parcelă de viță de vie veche, iar mariajul cu Saperavi a rezultat într-un cupaj corpolent, consistent, cu fruct concentrat și taninuri pronunțate.

blank

Malbecul este mai moale, mai fructat, dar și mai catifelat.

blank

Și ultimul, dar nu cel din urmă — această obraznică progenitură a viței de vie — Pinot Noir!

Recolta anului 2020, maturat în butoaie de stejar din Transilvania, la a doua folosire și tostare medie. S-a optat anume pentru „mâna a doua”, pentru a-i păstra vinului caracterul fructat și vioi.

blank

Toate cele 4 noutăți vor fi prezentate vineri, 15 decembrie 2023, la Vernisajul Vinului, de la Palatul Republicii. Vă recomand să nu le ratați!

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.