Fine Wine recomandă: Pinot Noir

Am degustat aseară la Purcari Wine Bar, în orb, mai multe vinuri din Pinot Noir din Republica Moldova. Degustarea „în blind” nu a avut drept scop indentificarea unui favorit, ci mai degrabă a fost un exercițiu sincer, individual, al fiecărui participant în raport cu acest soi. Cu această „obraznică progenitură a viței de vie”, atât de căutată de sommelieri și, des hulită, de vinificatori.

Personal, mi-am mai dărâmat o dată stereotipul că… „nu avem noi Pinot Noir bun în Moldova”. Avem! Și în plan calitativ, dar și cantitativ dacă vreți. De exemplu, Wine Folly ne plasează pe locul 4 în lume după producția de PN. Cred că sunt întrebări la această statistică, dar oricum, e o curiozitate.

blank

Am avut 10 vinuri. Pentru că ne plac provocările, am amestecat printre 8 Pinot Noir mono-soi din Moldova, un PN din Oregon (USA), dar și un vin din alt soi – o Rara Neagră. Nu a fost nicio voce care să fi zis ferm că exemplarul din Oregon se deosebește radical de cele din Moldova. Pe de altă parte, marea majoritate a aplaudat Rara Neagră (totuși, ADN își spune vorba).

Am avut și un defect de dop, la timp depistat și înlocuit cu sticla de rezervă. În linii generale, avem tipicitate, s-au bifat cam toate aromele specifice, am văzut cum evoluează în timp un PN, am văzut stiluri diferite: de la fruct, la combinație de stejar.

Aceasta este ordinea servirii, construită strict după anul recoltei, de la 2020 spre 2016. Vă rog să nu o interpretați ca un top sau o așezare erarhică. Le recomand fără jenă pe fiecare, iar dacă doriți, vă putem construi și așa orizontale la pachet, la Purcari Wine Bar.

blank

1827 Pinot Noir de Purcari 2020

13.0% vol. Alc. De culoare rubiniu deschis, cu arome de cireșe, mure, rodii. Maturat timp de șase luni în barrique francez. Suav, ușor de băut.

blank

Selection Pinot Noir 2020 Vladlen Uzhakov 

14.5% vol. Alc. De culoare rubiniu profund, tipic pentru vintage 2020. Aroma este delicată și foarte bogată: fructe de pădure roșii, prune, flori, revărsări de condimente și piele. Gust elegant, grațios, structură cizelată și caracter expresiv. Taninuri ușor aspre, cu aciditate medie și gust fructat. Struguri din zona centrală a Republicii Moldova. Medalie de aur în 2020 la Mondial de Pinots. La acest concurs s-a degustat tot în orb și iată că experții l-au apreciat ca un PN de top. Noi am confirmat.

blank

Pinot Noir de Purcari 2020 Limited Edition

13.5% vol. Alc. 100% Pinot Noir. Cred că este PN cu cea mai bună tipicitate în acest moment în Moldova. De o culoare roșie purpurie fascinantă și un buchet complex, care amintește de căpșuni, violete și zmeură. Gust catifelat, plin, persistent, ce evoluează treptat într-un postgust cu nuanțe fine de maturare. Acest vin este obținut din struguri recoltați și selectați manual, vinificați prin metoda tradițională, maturat în barrique de stejar franțuzesc. Am apreciat foarte înalt sticla cu numărul 717.

blank
blank

Pinot Noir 2019 Famber 

Neașteptat de curios, PN de la un foarte mic producător – Famber. În acest vin veți găsi arome de cireșe și condimente, ierburi uscate și lemn. La fel, s-a impus cu o medalie de aur la concursul MUNDUS VINI din Germania. 

blank

Scena Pinot Noir 2019 Vinaria Javgur 

Maturat în barrique 12 luni, doar 3700 de sticle. Rubiniu intens, fructe de pădure, cireșe coapte, ciuperci. 13.5% vol. Alc.

Fiindcă oaspeții au apreciat la final și călărețul, am fost nevoit să-i dau de capăt legendei. Călărețul simbolizează „vinificatorul plin de entuziasm, creativitate și veșnic în căutarea artei absolute — scenă ce poate fi urmărită în plantatiile Javgur, când oenologul Vasile Scutaru, încălecând, urmărește calitatea strugurilor, are grijă de fiece etapă de vinificare. 

blank

Pinot Noir 2019, Volumul II, Divus Winery

Ediție limitată: doar 2850 de sticle. 13.0% vol. Alc. A doua ediție după una precedentă de succes. Medalie de argint la Mondial de Pinots și votat numărul 1 la degustarea în orb, organizată de Vinador. Maturat 4 luni în combinație de stejar: francez & românesc. De pe struguri plantați în 1983, despre care vinăria spune că e “prima plantație din Moldova de Pinot Noir, din butași obținuți la Vorniceni”. 

blank

Reserve Pinot Noir 2018 Radacini 

Sticla numărul 727 dintr-o ediție limitată a producătorului Rădăcini. Produs din Pinot Noir recoltat manual de pe podgoriile proprii din zona centrală – Codru, maturat 9 luni în barrique. Un “triumf al gustului”, rubiniu strălucitor, cu arome de coacăze, cireșe coapte, prune și condimente dulci. Gust mătăsos, cu tanini bine integrați. 13.0% vol. Alc. 

blank

Sol Negru Pinot Noir 2016 Asconi Winery

Vinul a fost „gentil maturat în butoaie de stejar francez, cu tostare medie timp, de puțin mai mult de un an. Are tot ce vrei de la un PN maturat: note de trufe, condimente și vanilie. În gust se simte plăcut astringent, cu taninuri ușoare și foarte fine, o aciditate încă îmbucurătoare.

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.