Autorul din spatele F’autor

Mă spovedesc din start – am avut o prejudecată faţă de F’autor. Ieri, însă, am avut ocazia să degustez 6 vinuri să mă documentez, ca să pot vorbi mai în cunoştinţă de cauză. Apropo, am aflat şi secretul: cine e autorul vinurilor F’autor. Dar, despre asta mai jos.

IMG_1076

Din batalionul nostru de atac au făcut parte patru mono-soiuri (Rhein Riesling, Sauvignon Blanc, Traminer şi Rose Cabernet-Sauvignon) şi două cupaje (Illustro şi Cuvee Blanc). Toate albe, servite reci – anume aşa cum se cere în cea mai toridă zi a anului. Neapărat toate proaspete, 2014, dintre care câteva reprezintă o premieră pentru ţara noastră. Hai, noroc!

IMG_1021

Sauvignon Blanc 2014. Kлассика жанра – arome de coacăza neagră, frunze de vie, ierburi şi, cum spun francezii, „pipi de chat” 🙂 Acea aromă care, ca şi în cazul caşcavalului puturos, de la început, nu-ţi place, dar pe urmă nu te poţi dezbăiera de el, şi-l cauţi, şi-l vrei. Sper să nu se supere nimeni – la raportul preţ calitate (80-90 lei sticla), acesta este unul dintre cele mai bune SB-uri din Moldova. Apropo, jos pălăria autorului – să ascunzi cele 13,8% de alcool în aşa un gust proaspăt, e ceva.

IMG_1084

Continuăm cu o altă premieră – F’autor este prima şi singura companie care a adus butaşi de Albarino din Spania.  Şi deja este prima roadă – acest soi exotic face parte din cupajul Cuvee Blanc, alături de Sauvignon şi Pinot Gris. Arome de caise, piersic, fructe galbene. Îmbuteliat prima dată pe 12 mai, are mai puţin de 2 luni! Tinerel şi bun, dar şi cu perspectivă de a mai evolua în gust.

IMG_1050

Ce avem mai departe – Rose Cabernet Sauvignon – este iarăşi ceva ce nu mai întâlnim în Moldova. Rose-uri CS mai sunt, dar nu de această culoare – pală, specific Province-ului francez. De altfel, cam toate vinurile pe care le-am gustat au amprenta „occidentală” şi aici iarăşi bravo F’autorului că nu se teme de nuanţe acide, proaspete. Cine caută jocuri între dulce şi acid, poftim la Traminer. Închipuiţi-vă aroma borcanului din care proaspăt s-a eliberat compotul de zarzăre – acesta e Traminerul nostru.

IMG_1086

La urma am atacat cu artileria grea – Ilustro Rezerva 2011. Unul din puţinele cupaje albe, care conţin Riesling (pe lângă Chardonnay şi Sauvignon Blanc). Doar 4944 de stice, maturat un an în butoi francez şi învechit încă un an în sticle. Aur în coloare, nobil în gust. Cu o mâncare potrivită, puteţi uimi cu acest vin chiar şi cei mai înrăiţi connaiseuri. Şi nu este scump (la Nr1 l-am găsit cu 170 de lei, mult mai ieftin decât „omologii” de la alte companii).

IMG_1095

Aşa cum am promis – autorul F’autorului 2014 este unul dintre cei mai experimentaţi oenologi din Moldova – Elizaveta Breahnă. Compania are şi o „amprenta” străină – Frédéric Julia, expert de talie internaţională, originar din Bordeaux, consultă de doi ani F’autorul. Şi, desigur, vinurile F’autor nu ar fi bune sau nu ar exista, în general, fără cei aproape 200 de oameni care adună arome în sticlă, de pe cele 350 hectare de vie.

Iar această postare nu ar fi existat dacă nu era magazinul Vinurile Moldovei

IMG_1062

… dar şi celebrul sommelier Mihai Druţă, care întotdeaună ne îndeamnă să bem puţin, dar bun: să nu ne doară capul!

IMG_1066

 

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.