Doina Vin se pregătește de oaspeți

Doina Vin, o vinărie amplasată în satul Răzeni, la circa 30 km de Chișinău, se pregătește să deschidă, în acest an, ușile pentru amatorii de vinuri bune. „Cu ajutorul Domnului!”, precizează Feodosie Borș, directorul întreprinderii.

În prezent, aici sunt efectuate lucrări de modernizare și restaurare. Am avut ocazia să vizitez compania la sfârșitul săptămânii trecute.

blank

Doina Vin deține circa 200 de hectare de viță de vie proprii, amplasate în regiunea cu Indicație Geografică Protejată „Codru” și, respectiv, fabrica din satul Răzeni. Sunt cultivate circa 10 tipuri de struguri, cu accent pe soiuri europene și autohtone.

Fabrica îmbuteliează anual circa 1 – 1.5 milioane de sticle de vin, are peste 50 de angajați (circa 200 până la embargoul rus din 2006).

Istoria vinăriei se trage din 1875, fiind fondată de un boier polonez pe nume Dimanovici. În perioada sovietică, aici era situată o importantă unitate de prelucrare a strugurilor, iar din 2000, Doina Vin este o afacere de familie.

blank

Nu știu cum va arăta la deschidere noul complex eno-turistic, dar în acest moment mi s-a părut o curioasă simbioză între trecut și prezent.

blank

Este în curs de restaurare beciul istoric a lui Dimanovici. Cărămizi și elemente de construcție care durează deja de 2 secole.

blank
blank
blank

Este într-un fel plăcut-derutant plonjonul între istorie și modernitate, din subsol la etaj, dintr-o secție arhaică, în una nou-nouță.

blank
blank
blank
blank

Sunt deja gata 2 săli de degustare, este pe ultima sută de metri dotarea unui restaurant modern, urmează terasa, dar și alte facilități pentru oaspeți.

blank
blank
blank

În cadrul vizitei, am descoperit și câteva vinuri fascinante.

Sauvignon Blanc 2021 IGP „Codru”

Îmbuteliat în august 2022, deci are deja jumate de an la sticlă. Și-a păstrat foarte bine prospețimea, e intens aromatic, dar nu excesiv. Note vegetale, grapefruit. Plus la toate – 12% alcool, lejer de băut.

Eticheta este foarte frumoasă – fiecare vin din seria Artitude reprezintă o nouă colaborare cu un pictor autohton. Prețul vinului este de 100 mdl, un vin onest.

blank

Urmează să fie îmbuteliată și o noutate extraordinară în materie de roșu – Merlot 2022 – explozie de fruct. Un alt hit, dacă-l mai găsiți – Merlot 2015 Artitude.

blank

Găsiți Doina Vin în vinoteci, iar în retail, inclusiv la Kaufland.

Așteptăm cu nerăbdarea tăierea panglicii la Doina Vin!

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.