Nou: Artitude și Perla Neagră de la Doina Vin

+1 producător de vinuri de calitate în Moldova. De altfel, Doina Vin există din 1993, dar era cunoscut până acum, probabil, mai degrabă pe piețele de export (Rusia – până în 2006; Germania, România, Polonia, China). Mai nou, compania a decis să atace și piața internă, cu două colecții de vinuri noi: seria Artitude și Perla Neagră.

blank

Doina Vin deține circa 200 de hectare de vii, în zona cu Indicație Geografică „Codru”, iar din 2015 face primele vinuri cu denumire de origine geografică. Perla Neagră Chardonnay 2016, cules târziu este primul vin deosebit din această serie.

blank

Un vin de culoare galben pai strălucitoare, cu reflexii aurii. Arome bogate de mere coapte și vanilie. Vinul a fost făcut sub bagheta renumitului oenolog Elizaveta Breahnă (actualmente, lucrează la ONVV). Corpolent, aciditate bună și un post gust lung. Soare în pahar!

blank

În gama vinurilor roșii, vorbim de o combinație dintre artă și vinificație, îmbinate sub un brand nou – colecția Artitude. Arta vinului și a tradițiilor frumoase din Moldova. Fiecare an poartă pe etichetă un tablou realizat de pictori tineri din Republica Moldova. Astfel, vinurile din anul 2015 sunt reprezentate de o pictură frumoasă cu motive tradiționale, relizată de artista Olesea Caus, în timp ce vinurile din roada lui 2016 sunt semnate de pictorul Mihail Ungureanu (cunoscut și ca Mihu).

blank

Este vorba de un Merlot din roada lui 2016, un alt Merlot 2015, dar și un cupaj de tip Bordeaux – Cabernet Sauvignon & Merlot 2015.

Un bun exercițiu pentru a compara anii. Artitude Merlot 2016 – un vin tânăr, de culoare rubinie intensă, arome de fructe roșii, sol negru, humus și nuanțe lactice.

blank

În schimb, Merlot 2015, de culoare rubinie, cu ușoare nuanțe cărămizii, abundă în arome de fructe negre uscate, cuișoare, condimente, rumeguș de lemn. Corp mediu, rotunjit, vișină amară în gust.

blank

Vinurile au făcut o pereche desăvârșită cu un mușchiuleț de vită și legume coapte.

blank

Și ultimul, dar nu cel din urmă este Artitude Cabernet Sauvignon & Merlot 2015, definite red blend. Arome de fructe roșii, ardei gras, lemn, gust de vișine în suc propriu și post gust plăcut.

blank

Toate cele patru vinuri sunt deosebite. Am rămas cu frumoasa idee că vinificatorii din Moldova au pornit pe un drum drept și, sper eu promițător: cel de a face vinuri de calitate înaltă.

blank

Vinurile din seria Artitude costă cca 90 lei, în timp ce Perla Neagră trece de 120 lei. Le puteți găsi în vânzare la vinotecile Embargo, Invino, Wine.md sau în magazinele Nr1 și Green Hills.

blank

 

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.