Gogu 2021: semne bune anul are!

Micul producător Gogu Winery de la Căușeni este, tradițional, primul care anunță lansarea vinurilor din noua recoltă. După ce am degustat primele rândunele din roada 2021, confirm ce spuneam în ultimul articol din anul trecut: semne bune anul are!

blank

Sunt șase noutăți din roada 2021, inclusiv o premieră: soiul local de selecție nouă — Legenda.

Toate vinurile sunt cu un cap mai sus decât recolta precedentă, anul a fost certamento mai bun. Suntem alintați de arome care mai de care, fructe, vegetale, acidități bune, într-un cuvânt, primăvara aceasta și vara vom huzuri cu albe bune.

Preferata mea la prima degustare a fost Feteasca Albă 2021. De culoare galben-pai, vine cu o explozie de fructe chiar din dop. În pahar avem citrice, piersică, nuanțe florale. Un gust lejer, plăcut, ușooor, doar 11.8% volume alcoolice și doar 820 de sticle îmbuteliate.

blank

Pentru cei care căutau „Sauvignon-ul de altă dată” de la Ilie Gogu, aici aveți răspunsul. În 2021 a revenit acel SB verde, cu arome de agriș, lime, fructe exotice. Mai corpolent, cu 13.2% alcool, un vin perfect pentru somonul la grătar, salata cu rucola sau paste cu fructe de mare.

blank

Legenda roze — o premieră îmbuteliată în ediție de 1 750 de sticle — reprezintă un soi de selecție nouă, din categoria Vitis Interspecific Crossing, încrucișat de cercetărul Nicolae Guzun din Villard Blanc și Traminer roz. Arome specifice pentru Traminer, dar și o ușoară adiere de ardei gras, iar cel mai interesant — crocant în gust.

blank
blank
blank

Nu de parte, stă fratele său mai mic — Ritonul, o încrucișare la fel nouă, din Villard Blanc și Gewuerztraminer.

blank

Și ultimele — dar nu cele din urmă — sunt Chardonnay și Riesling de Rhein 2021, recomandate pentru connaiseuri, pentru a savura un Chard classic, nebaricat, cu 12.4% alcool și doar 600 sticle, dar și un Riesling pentru cei care caută mai puțin parfum și mai multă aciditate.

blank

Vinurile ajung zilele acestea pe rafturile vinotecilor din oraș, la un nivel de 140-150 mdl, iar în cantități mai mari pot fi comandate direct la vinificator.

Am uitat să menționat că vin într-o haină nouă, aerisită, mai finuță. Savurați-le proaspete!

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.