Gogu Winery lansează prime vinuri BIO
Întreprinderea de familie Gogu Winery din Căușeni are pe sfârșit de an o mare noutate: primele vinuri certificate ecologic. Este vorba de Sauvignon Blanc din recolta anului 2024 și două cupaje albe, la fel, din roada curentă.
Procesul de obținere a certificatului ecologic a durat 3 ani de zile și a inclus atât certificarea viței de vie, cât și a procesului de producere. „Atât agricultura, cât și producerea sunt strict reglementate și verificate; ce fel de tratări, preparate utilizate, etc. Pe scurt, sună cam așa — în loc de erbicide, folosim sapa”, spune vinificatorul Ilie Gogu.
Este, fără ezitare, cel mai bun Sauvignon Blanc din toate timpurile la Gogu Winery. În egală măsură parfumat și cu post gust lung, foarte bine echilibrat, cu arome de coacăză și fructe exotice, cursiv, foarte plăcut de băut. De pe viile proprii din Căușeni, roada 2024, 13% volume alcool și o ediție limitată de numai 1500 de sticle. Neapărat de gustat!
Și în gama Instinct, avem, indubitabil, două vedete noi.
Prima reprezintă un cupaj de Feteasca Albă & Feteasca Regală, recolta 2024, 12.5% volum alcool. Impresionează cu un buchet intens de mere verzi, piersic alb, cireșe, cu un gust moale, plăcut. Au fost îmbuteliate doar 3000 de sticle din acest cupaj.
Celălalt vin reprezintă un „blanc de rouges”, adică vin alb din soiuri roșii, din roada anului curent, din Feteasca Neagră și Malbec. Au fost îmbuteliate, la fel, doar 3000 de sticle, cu sticker-ul acesta „eco”, extrem de valoros.
Aici, apropo, se vede din culoarea diferența dintre „blanc de blancs” și „blanc de rouges”.
Inclusiv dopul este unul 100% reciclabil.
Prima întrebare care mi-a apărut după degustarea acestor vinuri a fost: care-i cel mai bun, cu care să continui?! Dificilă chestiune, sper că voi veți găsi mai ușor răspuns, că eu am avut dilemă mare – e greu să alegi cel mai buni din cel mai bun.
Vinurile vor costa 170-180 mdl pe raft și apar zilele acestea în vinoteci. Vă recomand să le gustați: Ilie Gogu face istorie!