La Berlin după trofeu. Wine Trophy

Pe data cu cifra magică 20.02.20 a început o nouă ediție a celui mai mare concurs de vinuri sub patronaj OIV — Berliner Wein Trophy. Când spui patronaj OIV, subînțelegi mai mult decât o supervizare a Organizației Mondiale a Vinului; subînțelegi cele mai înalte și stricte standarde de evaluare a vinului, confirmate de comunitatea științifică internațională, respectate și supravegheate de observatori internaționali și chiar de un notar public.

blank

7 200 de vinuri, peste 230 de jurați, 2 hoteluri și patru zile de degustare sunt datele care marchează o nouă ediție a Berlinerului.

blank

Republica Moldova a fost reprezentată în juriu de Simion Croitoru (distribuitor de vinuri moldovenești în Portugalia), Ion Luca (Carpe Diem), Cristina Frolov (Castel Mimi), subsemnatul, Diana Lazăr (Proiectul de Competitivitate din Moldova), Dan Prisăcaru (MinisTerrios), dar și de Corneliu Tiulenev (sommelier în Copenhaga) și Inga Manuylenko (vinificatoare la Kazayak). Pe ultimii doi, din păcate, nu i-am prins la momentul pozei prin preajmă.

blank

Eu am avut noroc să fiu în comisie cu experți din Portugalia, Italia, Germania și Coreea de Sud.

blank
blank

Nu mai contabilizez edițiile la care am participat, dar pot să spun că nu este nimic mai stabil decât buna organizare la Berliner Wein Trophy.

Am jurizat pe tablete, pe fișa standard de evaluare a OIV, după sistemul de 100 de puncte, unde:

  • 92 – 100 puncte = Marea Medalie de Aur
  • 85 – 91.99 = Medalia de Aur
  • 82 – 84.99 = Medalia de Argint

Conform acelorași standarde, au dreptul la medalii doar 1/3 din vinurile care au acumulat punctajul respectiv.

blank

Toate vinurile au fost evaluate în orb, fără să știm țara, producătorul, fără a vedea eticheta. Culoarea, aromele și gustul vinului sunt criteriile după care oferim note. Așa ne-am pomenit să confundăm niște vinuri chineze cu clasice franceze. În general, după ceea ce se vede în pahare, dar și din discuțiile de culoar – China se pare că va avea pe viitor un cuvânt greu de spus în vinuri, nu doar la consum, ci și la producție.

blank

Am adus alături de altă presă internațională, 20 de exemplare ale Fine Wine Guide, cu cele 50 de vinuri bune din Moldova, care au dispărut de pe hol în mai puțin de o zi. Semn că există un interes major față de Vinul Moldovei.

blank

Ca de obicei, cele patru zile de degustare, au fost însoțite de un program cultural interesant. Am reșit să merg la un musical (ne-cunoașterea germanei totuși mi–a jucat festa), dar și să vizitem câteva muzee. Neues museum, Pergamon museum – niște complexe care merită vizitate și care necesită ore sau zile întregi pentru a fi descoperite.

blank
blank
blank
blank

Acolo unde se degustă vinuri, se și mănâncă bine. Am avut parte și de bucate delicioase, pe care le-am savurat cu jurați din peste 30 de țări.

blank
blank

Am reușit să legăm prietenii noi, dar și să revedem vechile cunoștințe.

blank
blank

Simion Croitoru a marcat pe parcursul concursului frumoasa vârstă de 40 de ani, iar pe această cale îi mai urăm o dată „la mulți ani!”

blank

Am zburat înapoi spre casă cu Chan Jun Park, directorul Asia Wine Trophy, însoțit de o delegație de la Asociația Internațională a Sommelierilor din Coreea. Urmează să avem o degustare comună la Purcari Wine Bar, dar și să jurizăm la sfârșitul săptămânii, la concursul de vinuri din Chișinău.

blank

Rezultatele la Berliner Wein Trophy, urmează să fie publicat în curând, iar noi ne pregătim de noi competiții. Urmează Campionul Podgoriei Cotnari, Vinarium International Wine Contest și Concours Mondial de Bruxelles. Noroc!

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.