Un brand nou de vinuri: I’M Winery

Un brand nou de vinuri a apărut de curând în Republica Moldova, reprezentând o colaborare moldo-italiană I’M Winery — unde I vine de la Italia, iar M – de la Moldova. Simplu și interesant!

E vorba de o colaborare dintre doi oameni de afaceri, Vladimir Perciuleac din Moldova și Claudio Arrigoni Neri din Italia. Vladimir este un amator al vinurilor bune, iar Claudio este somelier profesionist și membru Asociației Italiene de Sommelieri. Pe scurt, istoria lor arată așa: s-au întâlnit la Moscova, la un târg de construcții și design — domeniu în care ambii au afaceri — și au legat o prietenie, la un pahar de vin. Au mers în vizită unii la alții, au descoperit o pasiune comună pentru vin și un potențial de afaceri neexplorat. La început a fost cuvântul, iar tehnologia italiană și tradiția moldovenească au făcut restul.

Mai exact, o linie de start din patru vinuri, îmbuteliate sub noul brand I’M Winery. Am primit vinurile la degustare de ceva timp, dar sincer să fiu, am tot amânat să le deschid, ca să amân o eventuală deziluzie… Așa de multe „proiecte” noi apar în ultimul timp! Statul acasă m-a obligat să le dau cep și acum îmi pare rău că am așteptat atât!

blank

Feteasca Albă 2018 a urcat prima impresie foarte sus. O explozie aromatică puternică, cu nuanțe de flori albe, viță de vie înflorită, citrice, urmată de un gust frumos, elegant, răcoritor, cu o corpolență neașteptată pe fonul celor 12.0% volume alcoolice. Un vin bun, de vară sau de primăvară.

blank
blank

Un alt vin, cu genericul romantic „Primul vis” reprezintă un Pinot Gris din roada anului 2018, cu un caracter foarte rustic. Primul vis este, a mon avis, atipic de ceea ce avem astăzi pe piață la rubrica Pinot Gris.

blank

E mai închis la culoare — un galben pai, cu aceleași arome de paie de grâu foarte bine conturate. Este un vin în care culoarea, aromele și gustul merg în armonie, se explică și se completează reciproc.

blank

În colecția I’M Winery mai notăm un Rose 2018 din Cabernet Sauvignon, de culoarea somonului, ofertant în arome de fragi și cășune.

blank

Opera este încunuată de un cupaj roșu, din Cabernet Sauvignon (70%) și Feteasca Neagră (30%), roada anului 2016, maturat 12 luni în barrique.

Un rubiniu intens, vioi, completat în arome de fructe coapte: prune, cuișoare, dar și o ușoară atingere de stejar (ciocolată, condiment), cu un gust plin, rotund și post-gust mediu spre lung.

blank
blank

Prima ediție de vinuri a fost produsă din 100% de struguri moldovenești, cu implicarea enologului din Italia și a tehnologiilor italiene. Inițial, o mare parte a vinurilor pleacă la export în Europa, în deosebi, Italia. Pe piața locală, aceste vinuri pot fi găsite în hypermarket N1 (de pe Tolstoi) în vinotecile Wine.md (de pe Sciusev, Pușkin și Radisson Blue), dar și pe Vincuvin, la 140-150 lei pe raft.

Între timp, I’M Winery a cumpărat 25 ha de teren, în satul Boșcana (Criuleni), pe care intenționează să planteze vița de vie și urmează să construiască o fabrică, cu restaurant, hotel și alte facilități. Plantarea se va face treptat, urmând ca în următoarele două săptămâni să fie sădite 2,5 ha de vie, cu Feteasca Neagră, Rara Neagră, Cabernet Sauvignon și Merlot. Pe viitor, compania are în vizor plantarea de Pinot Noir, Feteasca Albă, Feteasca Regală și Sauvignon Blanc. 

Vă recomand să degustați noile vinuri, așa cum orice iubitor de vin este mereu în căutarea noului, iar proiectului moldo-italian îi dorim succes, acasă, în Moldova și Italia, dar și pe alte piețe, când trece nebunia actuală. Noroc & salute!

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *