Leonardo Callipo: “Trebuie să se vorbească în lume mai mult despre Vinul Moldovei”

La începutul anului 2024, opt vinuri de la crama Fautor Winery au fost prezentate, în cadrul unui eveniment unic, organizat la Camera Deputaților din Roma, Italia. La degustare au asistat circa 100 de deputați italieni, reprezentanți ai Guvernului italian, dar și numeroși oameni de afaceri.

blank

Evenimentul a avut loc în incinta Palazzo Montecitorio — o clădire istorică din Roma, care găzduiește Camera Deputaților a Republicii Italiene și Parlamentul în sesiune comună. Vinurile moldovenești au fost prezentate de către Leonardo Callipo, deținătorul titlului de cel mai bun somelier din Italia (2006) și reprezentanții cramei Fautor Winery — Ruxanda Lipcan și Marin Lavric.

În martie 2024, am fost unul dintre participanții maratonului din Roma, iar în timpul liber, am avut ocazia să mă întâlnesc și să fac un scurt interviu cu Leonardo Callipo — deținătorul numeroaselor premii în domeniul someleriei, atât în Europa, cât și SUA. Head of sommeliers la restaurantul Terra, 2 stele Michelin. 

blank

— Cum a fost prezentarea vinurilor în Italia – o țară cu atât de bogată tradiție în vinuri?

— A fost o experiență, în premieră de acest fel în Camera Deputaților din Roma, atât pentru public, dar și pentru mine, ca sommelier. Cu vinuri desăvârșite, în Parlamentul italian. Atmosferă unică, anturaj, public deosebit. A vorbit diplomația vinului, iar pentru mine, la fel, a fost o experiență unică. 

Vinurile Fautor Winery, atât pentru mine, cât și pentru public, au reprezentat o experiență plăcută. Mi-au mărturisit mai mulți oameni că vinurile li s-au părut surprinzătoare, interesante. Pentru mulți parlamentari, a fost primul contact cu vinul din Moldova, în general, și cu vinurile Fautor, în particular. Mi se pare că am făcut o bună imagine globală vizavi de vinul moldovenesc. Cred că ar trebui să se cunoască mai bine despre țară, despre diferite tipurile de struguri, despre tradiția moldovenească de a face vin.

blank

De exemplu, nici eu nu m-aș fi gândit la faptul că un soi atât de răspândit în Spania, ca Tempranillo, crește și în Republica Moldova. A fost o noutate! 

Am degustat Aurore Feteasca Regală 2022, Illustro Alb, Riesling Lake Breeze și Fume Blanc, dar și cupaje roșii ca Aurore Feteasca Neagră & Tempranillo, Barbaro, Illustro Roșu 2016. La sfârșit am degustat Traminer Ice Wine și Muscat Ottonel. Iarăși, am avut o surpriză să constat că Moldova poate produce Riesling atât de bune. 

— Este un Riesling atipic, probabil cel mai bun în acest moment în Moldova…

Mi-a adus aminte de faimoasele Riesling din Valle de Loire din Franța… Este curios și cred că microclima de acolo a influențat acest aspect, diferența de temperaturi, dar și vecinătatea acelui lac. Mi-au plăcut și vinurile roșii: Barbaro, Illustro – sunt vinuri complexe, corpolente. Sunt vinuri foarte bune. Dar, nu în cele din urmă, și Ice Wine-urile s-au dovedit a fi foarte bune. 

blank

— Înainte de acest eveniment, ați degustat vinuri moldovenești?

— Să fiu sincer, nu prea. Dar, impresia aceasta – prima – a fost foarte bună. Și cred că este loc mult, ca impresia generală despre vinul Moldovei în Italia, dar și în toată Europa, să fie mai bună. Mi-au vorbit anterior colegi somelieri despre câteva crame din Moldova, dar acum m-am convins personal de acest lucru. Cel puțin, pe exemplul Fautor, pot spune că Moldova face vinuri mari.

Cred că Moldova are oportunități pentru a fi prezentă cu vinuri în Italia, dar și în Europa.

— Italia este un producător mare de vinuri. Credeți că este loc și pentru Moldova aici?

— Cu siguranță – da. Și nu mă refer neapărat la diaspora. Amatorii de vinuri sunt în permanentă căutare de ceva nou și Moldova poate fi “acel nou”. În acest an, am putea organiza o vizită a diplomaților italieni în Moldova, inclusiv la vinării. Sper să vin și eu, și să ne întâlnim în Chișinău, de această dată, mi-ar face plăcere. Ar fi o idee să organizăm poate o degustare comună.

— Ce credeți că ar trebuie să facă vinării ca Fautor, dar și altele din Moldova, să se facă mai cunoscute în Europa?

— Experiența Fautor este foarte bună, în acest sens. Moldova demonstrează că poate produce vinuri de înaltă calitate, demne de restaurante Michelin. Tot ce trebuie de făcut, este de comunicat mai mult, de arătat lumii, acest potențial enorm pe care-l are Moldova. Mai multe prezentări de vinuri și de oameni care să vorbească despre aceste vinuri. E important să se comunice lumii. Și Parlamentul Italiei, mi se pare, a fost o tribună excelentă pentru a lansa această comunicare. Pentru mine a fost și va rămâne o plăcere să vorbesc despre vinul Moldovei. În calitate de chef sommelier, mă voi gândi să listez vinurile Fautor la restaurant cu 2 stele Michelin. 

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *