Merită descoperit: Chateau Cojușna (Migdal P)

Am mai fost în urmă cu câțiva ani la această vinărie, dar atunci priveam cu alți ochi realitățile. Ceea ce am văzut la o vizită mai recentă, însă, m-a impresionat: cred că Chateau Cojușna (Migdal P) este o bijuterie vinicolă care merită să fie descoperită atât de turiști, cât și de amatorii de vinuri bune.

Întreprinderea a fost construită în 1995 de la zero și reprezintă o investiție privată masivă. Este amplasată în Cojușna (25 minute am făcut cu mașina din centrul Chișinăului) și dispune de o fabrică modernă de producere a vinurilor şi divinurilor, dar şi un complex turistic.

Igiena în cramă — este ceea ce vorbește în primul rând despre o vinărie — totul curat ca în laborator. Acestea sunt mici detalii pe care nu le observi când mergi ca turist, de asta ziceam la început că am văzut cu alți ochi Chateau Cojușna.

Știți voi că oamenii din domeniul vinului sunt o castă aparte: poftim, canalizație personalizată.

Secția de maturare a vinurilor: în mare parte stejar de Caucaz, butoaie mari de 12 tone și tradiționale barriquri.

Alături — o sală mare de degustare.

Intrăm și în secția de maturare a divinurilor.

„Cognac”-ul se odihnește în butoaie speciale.

Într-o sală alăturată — Alambic, distilator performant de origine franceză. Chateau Cojușna produce și grappa.

Să intrăm în beci, atenție la cap!

O extraordinară galerie subterană face legătura între două blocuri distincte.

Peste 175 de mii de sticle de vin sunt păstrate în colecția subterană…

Majoritatea vinuri de desert — Marsala — un soi care practic nu se mai întâlnește azi.

Cum altfel să arate ușa într-un beci?!

Punctul culminant însă este în sălile de degustare: sunt patru la număr, fiecare într-un stil aparte.

Întreprinderea este amplasată, în total, pe o suprafață de 4 hectare, totul aranjat ca la carte.

În proces de construcție sunt și câteva căsuțe pentru cazarea turiștilor. Chateau Cojușna va deveni inevitabil un punct de atracție pentru turiști.

Întreprinderea are viile proprii amplasate în preajmă — regiunea vitivinicolă Codru.

Dincolo de aspectul turistic, am apreciat evoluția vinăriei în domeniul calității. Am plecat acasă cu trei vinuri noi — roada 2017 — primele vinuri certificate cu IGP „Codru”.

Feteasca Albă 2017 — un vin pe care l-a remarcat și Master of Wine, Caroline Gilby, în timpul vizitei sale la Chișinău. Nuanțe florale și prospețime, aciditate echilibrată.

Tipic și Sauvignon Blanc-ul 2017 — arome de coacăză, citrice și nuanțe vegetale.

Vinăria a fost consultată de către doamna Elizaveta Breahnă, de la Oficiul Național al Viei și Vinului.

Ceea ce m-a dat jos este prețul: circa 70 de lei în comerț, merită cu îndesat.

Chateau Cojușna este deschisă pentru vizite în timpul săptămânii (excursiile costă de la 120 la 750 lei), iar pentru grupuri mai mari de 8 persoane se organizează tururi și în week-end. Vizitați neapărat această vinărie, nu o să regretați!

You may also like...

2 Responses

  1. Silvia Vilvu spune:

    Vreu sa fac o comanda pentru excursie, dar nu reusesc. Va sunt recunoscatoare de un mesaj la adresa mea de email

  1. 28 septembrie 2022

    […] n-ați ajuns încă la Chateau Cojusna, recomand să o faceți! E la 25 minte de Chișinău, ai ce vedea și — mai ales — ai ce gusta […]

Dă-i un răspuns lui Silvia Vilvu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată.