Mondial de Bruxelles, o nouă provocare

Concours Mondial de Bruxelles — una dintre cele mai importante competiții de vinuri din lume — a demarat pe 18 iunie 2021, în Luxemburg.

blank

Concursul este unul itinerant și, chiar dacă se numește „de Bruxelles”, are loc în fiecare an într-o locație nouă. Anul acesta s-a desfășurat în Marele Ducat al Luxemburgului, în care însăși acronimul „Lux” parcă vrea să ne spună ceva despre acest stat.

blank
Foto: Valentin Ceafalău

A fost o adevărată provocare în condițiile actuale să organizezi un eveniment de amploare atât de mare, dar competiția a demonstrat încă odată respectarea standardelor înalte. Peste 300 de jurați din toată lumea evaluează, timp de nouă zile la rând, peste 10 000 de vinuri înscrise în competiție.

blank
Concours Mondial de Bruxelles

Noutatea acestei ediții este că jurizarea se face în trei sloturi diferite, pentru a evita aglomerația. Eu am avut șansa de a evalua vinurile în primul slot: 18-20 iunie.

blank

În primul tur au mai fost cunoscuți din Moldova și România, cărora le mulțumesc pentru timpul petrecut împreună, cât și pentru surpriza pe care mi-au organizat-o de ziua mea de naștere.

blank
De la stânga la dreapta: Valentin Ceafalău (Crama Rasova, România); Cătălin Păduraru (Vinarium, România); Inga Manuilenco (Kazayak, Moldova); Ion Luca (Carpe Diem, Moldova); Parascovia Ignat (ONVV, Moldova); subsemnatul și Sergiu Nedelea (Winetaste Scool, România).

Am jurizat, ca de obicei, în orb, fără a cunoaște țara sau producătorul, conform fișei de evaluare OIV de 100 de puncte. La ediția cu numărul 28 a fost doborât recordul de probe înscrise: peste 10 000, în pofida pandemiei!

blank

Inga Manuilenco de la Kazayak Vin a avut șansa să jurizeze, în premieră, vinuri fără alcool. Un master class la această temă a fost organizat separat.

blank
Concours Mondial de Bruxelles

O altă noutate: paharele Riedel, voluminoase, care în opinia mea au „ajutat” vinurile.

blank
blank

În ultima zi a competiției, am avut un noroc foarte mare: câteva serii în care am împărțit multe medalii de argint, aur și chiar Grand Gold. Nu avem dreptul să divulgăm informații din interiorul competiției, dar știu că și Moldova va avea medalii.

blank

Rezultatele oficiale vor fi publicate pe 1 iulie 2021, pe site-ul competiției.

Ca de obicei, în afara programului de muncă, am avut și parte de vizite de studiu, dar și relaxare. Am vizitat un mare producător de spumante din regiune, Bernard Massard.

blank
blank
blank

La fel, am făcut o plimbare cu barca pe porțiuna luxembrugheză a râului Moselle cu peisaje extraordinare spre vii și dealuri în zonă.

blank
blank
blank

La Concours Mondial de Bruxelles, Vinul Moldovei a fost reprezentat nu doar prin mostre, dar și cu suport informativ. Fine Wine Guide 20/21 a stat la dispoziției pentru toți cei dornici să afle mai multe despre vinurile noastre.

blank

Toată competiția a fost însoțită de măsuri speciale de siguranță: la venire ni s-a solicitat test PCR negativ (chiar dacă ai vaccin sau anticorpi), pe loc am fost iarăși testați, s-a purtat mască și s-a impus distanțare fizică la degustări.

Cu test negativ, dar plin de emoții pozitive, am revenit la Chișinău în așteptarea noi ediții a CMB.

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.