Nou: Atu Feteasca Neagră, Cabernet Sauvignon & Merlot
Mica cramă urbană Atu Winery a lansat un produs provocator, un „bordolez moldovenesc”, tânăr, fără baric, dar cu multă vigoare.
Cupaj de Feteasca Neagră, Cabernet Sauvignon și Merlot, roada anului 2019, struguri din localitatea Voinescu, raionul Hâncești. Ediție limitată, 4 000 de sticle.
Când am ezitări în legătură cu un anumit vin, apelez la soție, care se preface amatoare, deși activitățile mele profesionale o includ și pe dânsa des în circuitul vinului bun. „Foarte bun”, fără multe metafore, spuse ea. Verdictul ei e succint, dar mereu sincer.
Am început deja să-i explic eu „de ce” îi place. E rubiniu intens, „sângele Domnului”, cu o tușă aromatică pronunțată de fructe negre. Și, fiind un vin tânăr, face un „zgâlț” tare puternic în gură. Atentează la orice papilă disponibilă, prin tanin foarte abundent (mult verde încă, e drept), prin corpolență, 14.0% vol alc. și un post gust foarte-foarte lung. Face gura pungă, rămâne mult în memorie. Și cere cărniță!
Un vin tânăr, agresiv ca un bou de coridă, dar dotat și cu vigoarea lui, cu forță de nestăvilit.
„Sunt tânăr, Doamnă, vinul mă ştie pe de rost
şi ochiul sclav îmi cară fecioarele prin sânge,
cum aş putea întoarce copilul care-am fost
când carne-mi înfloreşte şi doar uitarea plânge.”
Se găsește cu 164 mdl la Fourchette Gourmet și e un preț foarte fair. De sărbători, serviți vinuri moldovenești!