Nou: Atu Revedere 2018, Codrinschi & Saperavi

Când ai un vin bun, nu trebuie să fii mare cunoscător, îți dai seama pe loc că e bun! Mi-a plăcut foarte mult cupajul Revedere 2018 de la mica vinărie urbană – Atu Winery.

blank

Vinul are, din start, un Atu. E singurul cupaj de acest fel, din soiurile Codrinschii & Saperavi (o versiune anterioară nebaricată, tot de la Atu este).

blank
blank

Cu Saperavi e clar: soi de origine georgiană, cultivat destul de reușit în Republica Moldova. Codrinschii este, însă, un soi de selecție nouă, încrucișare dintre Rara Neagră și Cabernet Sauvignon. Selecția aparține omului de știință C. Voitovici, iar potrivit ultimelor date, la începutul anilor 2010, în Republica Moldova erau doar 5 hectare de Codrinschii.

blank

În blendul de la Atu, 70% de Codrinschii au fost cupajate cu 30% Saperavi, ambele din roada anului 2018. Vinul a fost maturat 12 luni în butoi de stejar la prima folosire, 13.5% volum alcoolic. Strugurii de Codrinschii provin de pe o viță de vie de peste 20 ani, Saperavi – de peste 10 ani. Îmbuteliat în ediție limitată: 2 500 sticle.

blank

Cu anii și cu numărul paharelor băute, capeți dexteritatea de a întrezări încă din culoare vinul bun. Este roșu rubiniu, strălucitor, cu o culoarea destul de vie pentru vârsta lui (deja 5 ani). Am întâlnit vinuri mult mai tinere, mult mai „obosite” în culoare.

blank

Revelația vizuală este susținută olfactiv. Un nas puternic, intens, dominat imediat la deschidere de un impuls „animalic”. După aerisire, vin notele primare de fructe (cireșe negre, vișine sălbatice, mure), urmate de nuanțe de condiment (mix de piper) și lemn (de la maturarea în barrique).

Vinul face parte din seria „Poeți”, prin care mica vinărie elogiază o serie de scriitori români.

Poezia „Revedere” de Mihai Eminescu face legătura dintre om și natură. Acest vin este o Revedere dintre 2 soiuri: Condrinschii – basarabean și Saperavi – georgian, un cupaj simbol al reîntâlnirii dintre frați, oameni dragi și energii ce se atrag.

blank

În serie mai este un Pinot Noir care elogiază „Gândul” lui Alecu Donici, dar și „Trei Fete” ale lui Blaga (în versiune Late Harvest la Atu).

Cupajul „Revedere” costă între 250 – 280 mdl, un preț foarte corect pentru calitatea propusă. Vă îndemn să-l descoperiți în vinoteci, inclusiv curând și la Purcari Wine Bar.

blank

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.